GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-27 21:42:00


Прочете нашата огромна статия за Project Ara, ако темата ви е заинтригувала! Ето връзка към нея.


Toshiba планира Project Ara не само при смартфоните

Проектът на Google Project Ara е съсредоточен основно върху изграждането на модулен смартфон с надеждата да промeни индустрията, но това ли е единственият вид мобилно устройство на чертожната дъска?

"Категорично не!"  

Изпълнителен директор на Toshiba, един от партньорите на Google по проекта, разкри, че виждането на компанията му за модулната концепцията в Project Ara отива отвъд смартфоните. Shardul Kazi, старши вицепрезидент и технологичен директор в Toshiba, декларира, че устройства като умни часовници (и не само те), би могло също да се възползват от модулните съставни блокчета (модули, плочки) на Ara. Така на потребителите ще бъде позволено лесно, удобно и самостоятелно да подбират и съчетават желаните компоненти и функции и извън кръга на смартфоните.

 Project Ara модули

В презентация на "горния" Toshiba шеф на първата конференция  Ara Developer Conference са били представени "слайдове" с модули, които е можело да бъдат извадени от смартфон и да бъдат включени в носимо устройство. В случая е ставало дума за умна гривна, която е имала ендоскелет, който може да приема стандартизираните модули от Ara. Демонстрираният преместваем модул е бил устройство за физическа активност, включващ сензор за движение и Bluetooth предавател с ниска консумасия на енергия. Директорът в Toshiba e уточнил, че тази интеграция е засега идея и е далеко от производство.

Развитието на концепцията на Project Ara отваря широко врати на добрата възможност не само смартфоните да си разменят модули, а това да е възможно и стандартизирано между всякакви технологични устройства. Представете си даден модул от Вашия смартфон да може да бъде преместен във Вашия таблет, умен часовник, музикална уредба, телевизор, автомобил, медицински уред и т.н.

Според нас, това е напълно възможно хардуерно, но проблем би могло да бъде софтуерната интеграция и наличието на драйвери, както и неизбежната нужда да излизане от рамките на Android екосистемата. Затова нека Google си свършат успешно работата със смартоните и тогава да се мисли за бъдещето на пълната модулност на технологиите. Асемблирането в PC индустрията показва, че нещата може и да се случат. SoC (System-on-a-Chip) пък демонстрират обратното. Не разделянето и модулирането, а събирането на всички компоненти в един е печелившата посока при подхода на SoC. Ще видим. Може и двата подхода да са си напълно ефективни.comments powered by Disqus