GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-23 23:27:00Samsung работи върху умен часовник  със SIM карта

Samsung яко са се "напънали" да имат най-богатото портфолио с носима електроника сред другите големи играчи в тази пазарна ниша. Корейците вече предлагат  актуалните Galaxy Gear и Gear Fit, а отскоро и Gear 2 / Gear Neo. Последните два продукта още не са запълнили официално търговската мрежа, а вече се появява информация за още един умен часовник, за който дори се говори, че е пред реална премиера.

Статия в местния KoreaHerald твърди, че Samsung работи върху часовник със слот за SIM карта (USIM модул - Universal Subscriber Identity Module), които ще може да работи самостоятелно (standalone) и без нужда от връзка с телефон. Допълнителна подкрепа на слуховете е информацията, че Samsung са регистрирали патент наскоро в Korean Intellectual Property Office за името Gear Solo, като Solo явно визира способността на евентуалната джаджа за самостоятелно провеждане на телефонни разговори. Както знаем, Gear Neo e леко орязана версия на Gear 2 с еднакви технически параметри, но без камера, по-евтини материали и т.н.. По тази логика е твърде вероятно Gear Solo да бъде по-висок клас Gear 2 с USIM модул, радио и антени, както и някаква по-мощна батерия.

Samsung Gear Solo
Има съмнения обаче дали часовника ще се появи първоначално някъде другаде освен в Корея при конкретен местен мобилен оператор ( SK Telecom). Може пък Samsung само да опипват почвата за подобно устройство и при успех да бъде предложено и на други пазари.

Предложения на такива умни часовници - телефони има много на пазара. Няколко маркови и стотици немного смарт часовникофона "куче марка" през последните години. Но сега сме в друг етап на развитието на технологията и инициативата на глобална корпорация като Samsung може да предизвика неочакван бум на други подобни "самостоятелни" решения. А "умнитечасовникофони" са много добра и ефективна идея, ако технологията се справи с дребните препятствия.

Изниква един интересен въпрос. Дали Samsung инвестират толкова много в умните часовници (носимите технологии), за да популяризират операционната си система Tizen? Или е точно обратното? Дали пък не подкрепят и разработват активно Tizen, за да им помогне в захапване на голям пазаран дял при носимите? Вероятно и двете са верни.

Ново: И други източници през май потвърждават възможността за реално пазарно представяне на  самостоятелен умен часовник от Samsung съвсем скоро. Бройки от устройство, описано като "SM-R710 Gear 2 Solo (Samsung Mobile Accessory ) for R&D Purpose" са преминали бангалорска митница, за да бъдат тествани в Индия. :)

Ново 2: Появява се нова информация, че освен като самостоятелен телефон, новата разработка може би ще има и GPS модул и пощенски клиент. Samsung вече коментирал темата с мрежовите оператори в Северна Америка, Европа и Южна Корея. Интригуваща идея, но не е ли по-добри първо да побързат с отварянето на останалите членове на Gear семейството към всички марки Android смартфони. Дано т.нар. Solo да не е голям, грозен и скъп. Иначе има логика, че освобождаването от постоянната консумацията (макар и LE) на Bluetooth към свързаното устройство би могло да компенсира частично лакомията на GSM модула.

*На изображението е Gear 2comments powered by Disqus