GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-26 00:32:00


Прочетете за  NFC в Wiki!


По-удобно летене с умни часовници

Успехът на умните часовници сред потребителите по света зависи от намирането на все повече техни приложения в ежедневието за все по-широка публика. В тази насока напоследък са насочили усилия производителите на умни часовници, които обединяват сили с авиокомпании по света. Няма нищо ревюлиционно в подобни приложения, защото смартфони и авиокомпании от много години имат общи мобилни софтуерни продукти. В Google Play на Android и AppStore на iOS има стотици апликации на почти всички световни авиокомпании. Те имат различни допълнители функции (търсене на полети, график, проследяване на полета, летищна информация), но една от основните е налична при всички. Става въпрос за внедряването на бордовите карти (boarding passes) в смартфоните чрез QR-код. С навлизането на NFC ( Near field communication ) хардуера улеснението е още по-голямо, защото то е по-бързо и удобно и от QR-кода. Пътниците с устройства с NFC свързаност просто преминават без никакви допълнителни усилия през чекирането (check-in) и летищни контроли, където пък "слухтят" съответните летищни NFC уреди.  samsung-gear-2-iberia

Логичната стъпка е улесняване на пътниците и с умни носими джаджи, в случая с умни часовници. Тук NFC възможностите на устройствата са все още редки, затова за момента се залага на софтуерни приложения с  QR-код и допълнителни полезни функции. Следват няколко вече обявени партньорства, а несъмнено те ще стават много повече.    

Samsung и испанската авиокомпания Iberia обявиха партньорство, което трябва да улесни пътниците в чекирането и прeминаването на летищните контроли при полетите на Iberia. Собствениците на Samsung S5 ще могат да прехвърлят бордовите си карти и към часовниците си Gear 2 (работещ с Tizen). Те ще се появяват на дисплея, където ще може да бъде сканиран от летищните служби.

Sony вървят по същия път с пак испанската Vueling. Там се работи със Sony Smartwatch 2 (SW2).

Sony Smartwatch 2 SW2 Vueling

Следващите са Pebble и AirBerlin, където за момента се залага на iOS приложение (всъщност има и Windows Phone) и съответното за Pebble, където ще бъде изпращана бордната карта.

Smartwatches boarding passes Pebble AirBerlin

Подобна вградена функционалност беше показана и в клипчетата на специализираната операционна система Android Wear. Не е ясно дали и как тя ще работи с различните приложения на стотиците компании, но все пак e добре, че и на тази ежедневна ниша (самолетните полети) е обърнато внимание при проектирането на очаквания лидер при операционните системи за носими устройства.

Изображенията са от страниците на Iberia и AirBerlin.comments powered by Disqus