GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-17 23:51:00


Официална страница на Kairos


Умен часовник-хибрид от Kairos Watch

Едно от основните притеснения на потребителите (вече спечелени за каузата и бъдещи) на умни часовници е свързано с външния вид на тези джаджи. Motorola разбра това и тръгна в правилната посока с впечатляващия Moto 360, който стана любимец на публиката. Винаги обаче има клиенти, които искат нещо повече. При тях се опитва да се позиционира разработката на млад "стартъп" от Южна Корея.

Ще започнем с това, че обръщаме внимание на разглеждания часовник, защото е интересна концепция и една евентуална посока за бъдещето. Въпреки че скоро ще се предлага за предварителна продажба, засега реално имаме само 3д визуализация (рендери). Няма реални снимки, няма реални тестове, няма дори прототип. А и подобна разработка просто изглежда твърде амбициозна хапка за непозната стартъп компания, която все още търси дофинансиране на проекта си. Уж се прави от някакви опитни азиатски технологични експерти и уж са си защитили съответните патенти, но просто изглежда твърде трудно за бърза реализация.

Става дума за хибрид с името Kairos. То (името) означава нещо на гръцки (ето какво в  Wiki ) и не трябва да се бърка с Kreyos - друга марка за умни часовници ( вече в продажба). Kairos e умен часовник, който комбинира класически механичен автомат с прозрачен дигитален дисплей. Това е и интересното в часовника - прозрачният екран, който може да променя пропускливостта си, за да показва информацията от умната си част. Предлагат се 2 варианта на технология на дисплея. Единият е TOLED RGB Full color Dot Matrix (Transparent Organic Light Emitting Diode)  с размери 36мм x 1мм и 40% прозрачност, а другият - ICON Type Transparent Display (Static icons, Numbers & English text only) с прозрачност от 60%.

Kairos има класически и едновременно пищен дизайн, който със сигурност  ще бъде различно приет от различните вкусове на потребителите. Артисцизмът му много ни напомня за моделите на фамозната автомобилната компания Spyker, чийто МПС-та са абсолютно изкуство.

Kairos умен часовник хибрид

В тялото от неръждаема стомана (или злато) Kairos Watch са събрали процесор Arm Cortex M4 / Intel (TBD), Bluetooth 4.0 LE радиомодул, 3-измерен екселерометър със сензор за жестове, жироскоп, моторче за вибрация и други електроники. Джаджата се захранва от батерия със 180mAh, която би трябвало да осигурява амбициозните до 7 дни работа. Готиното е, че това може би е възможно, защото енергия ще се харчи само при използването на умната част на часовника, а постоянното показване на часа ще се случва от механичната част. При другите умни часовници показването на часа черпи от ресурсите на батерията. Зареждането се осъществява чрез магнитни конектори и USB кабел. Прозрачният "тъчскрийн"  дисплей (слой) е инсталиран под стъкло от сапфирен кристал. Той ще става напълно прозрачен, когато умната част на часовника не се използва, за да може собственикът да се радва на стрелките и механизма. Дебелината на корпуса е 16.5мм, диаметърът - 46мм, а сменяемата верижка е с популярната ширина от 22мм. Обявена е водоустойчивост до 3 ATM. При автоматичния часовников механизъм ще има избор между японския Miyota (Citizen) или швейцарския Soprod (Festina). Механичната част на часовника ще може да работи до 42 часа без "навиване". Обявена е съвместимост с Android и iOS. Собствената операционна система на Kairos е преставена като Kairos OS. Няма информация за нея, но се знае, че ще се поддържат основните функционалности на един умен часовник (нотификации, аларми, музика, съобщения, дистанционно,фитнес приложения, и т.н.). Обещава се и съответното SDK за разработчиците. Като опция се предлага и Android Wear, което е интересно, но засега е и странно.

Умни часовници - Kairos

Kairos изглежда като скъпо бижу, но и цената му е скъпоценна. Тя ще стартира от 1199 долара при началото на доставките през декември, но при предварителната продажба от юни (на сайта има брояч за оставащите дни) може да го получите за само 499 долара. Тук говорим за най-евтиния вариант от неръждаема стомана , кожена верижка и механизъм от Miyota). Засега има 3 още по-скъпи модела с различни комбинации от скъпоценни метали, материали и механизми. Предлагат се ремонт, освежаване и "ъпгрейд", ако изпратите обратно часовника на производителя.

Gizmoera ПРИСЪДА: Добра концепция, добър дизайн, но дали е по силите на младия корейски "стартъп"? Дали ще успеят до края на годината да достигнат необходимото качество и стабилност на производството? Ние не харесваме тея неща с предварителните продажби от стартиращи компании.

Изображенията са от официалната страница на Kairos Watch.

Ъпдеат на новината: Според нова информация из мрежата, Kairos може би ще е съвместим и с Windows Phone 8.1. Защо не и BlackBerry, който все още е широко използван в Щатите?comments powered by Disqus