GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-11 00:46:00


PayPal Beacon e доста амбициозно устройство. Засега ще работи в САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Хонгконг и Япония.


Мобилните разплащания май са най-удобни с умен часовник. Поне PayPal мисли така.

За да имат умните часовници успех, те се нуждаят от разнообразие на техните приложения в ежедневието. Затова хардуерните производители, партньорстващите софтуерни разработчици и световни гиганти непрекъснато мислят върху нови идеи, които да демонстрират предимствата на умните часовници пред публиката. Някои потребители биха били доволни просто от един мини-заместник  (дистанционнен екран) на смартфона си, но други биха желали нещо повече (в сравнение със смартфона), което да ги привлече към идеята.

Samsung Gear 2 Paypal Beacon

Един добър пример за допълнителна и различна полезност е нова разработка на гиганта за интернет разплащания PayPal (с ново брандиране отскоро). По принцип, компанията вече има приложение за умните часовници и смартфони на Samsung, но то изисква познатото "логване" в клиентски PayPal акаунт. Затова се появява идея за  разработване на допълнително приложение за безжични (или безконтактни) разплащания, използващо единствено умен часовник (засега ще партнират само със Samsung по Gear серията). Идеята е да се прескочи тази част с "логването", чрез използването на комуникиращи безжично системи. Така отпада нуждата от "вадене" на банкова карта, портфейл или смартфон, а нещата с ежедневните покупки се поемат от един умен часовник и "анфаса" на купувача.

Как би трябвало да работи идеята?

Когато потребителят се приближи към заведение (магазин, каса), излъчващо PayPal Beacon сигнал ( Bluetooth Low Energy джаджа-маяк на PayPal, подобна на NFC ), той получава "Добре дошъл" на екрана на часовника и може да се "чекира" към обекта. На екрана на продавача пък се появява снимката и името на клиента, за да бъде поздравен още веднъж, но лично и вербално. Клиентът поръчва желаното и получава уведомление за покупката, за да потвърди плащането с един "клик". На продавача остава само да потвърди съответствието на снимката на екрана с лицето на клиента пред него. Плащането е прието, а клиентът получава още едно потвърждаващо успешната покупка уведомление. Готово!

Удобно, а? Процедурата е чудесно демонстрирана в следното клипче:

Системата още се тества и изследва за ефективност с актуалния Samsung Gear 2 ( и гривната Gear Fit ), но PayPal се хвалят, че тестерите (собствените им служители посещаващи вътрешнозаводското им кафенце ) са изключително доволни и ентусиазирани от новото удобство. Иначе приложението си има и всички стандартни функции като следене на баланса, активността в харченето, списък с оферти, списък с обекти и т.н. След официалния старт приложението ще може да работи с хиляди (милиони) търговските обекти (само 8 държави засега), които ползват PayPal Beacon.

Gizmoera ПРИСЪДА: Умният часовник може да се окаже най-удобният и успешен виртуален мобилен портфейл.

Изображенията са от PayPal | Forward.comments powered by Disqus