GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-26 23:01:00


Първият умен часовник с кръгъл дизайн бе и първото умно устройство, коeто предизвика масово публиката да поиска да го има. Става дума за Moto 360 на Motorola.


Samsung със собствена разработка на класически кръгъл умен часовник

Ако четете новините в Gizmoera, сигурно вече знаете, че Samsung сериозно са се заели със задачата да бъдат най-големия световен производител на умни часовници. И засега успяват, защото държат първенството с дял от над 70% в продажбите за първите 3 месеца на тази година. Те вече предлагат умната гривна-часовник Gear Fit, както и двата варианта Gear 2 и Gear 2 Neo. По магазините все още активно се предлага дори и първото поколение Galaxy Gear. Това е нормално, защото сега то навършва едва 6 месеца от пазарната си премиера. Вече е почти сигурно и разработването на самостоятелен умен часовник с GSM модул (чува се името Gear Solo), с който ще е възможно провеждането на телефонни разговори без нужда от свързан смартфон. Амбициите на гиганта от Южна Корея се потвърждават и от работата му с цели 4 операционни системи за нуждите на тяхната носима електроника. Използват се Tizen (Gear 2 / Gear 2 Neo), модифициаран Android ( Galaxy Gear ) и собствена "къстъм" RTOS ( Gear Fit ). Фактори в Samsung анонсираха и появяването на пазара през тази година на умен часовник с новата операционна система Android Wear.

Samsung умен смарт часовник Neo Android Wear

Тези дни стана ясно, че през миналата година Samsung са заявили патент (серия от патенти) на носимо устройство, което има кръгъл дисплей и изключително много прилича на Moto 360 на Motorola. Но Samsung не са прекупили Motorola от Lenovo, нито са "набрали" нечий чужд дизайн. Заявката за патент е от 30-ти август 2013г.. и може да я разгледате в страницата на  Патентната агенция на САЩ , ако потърсите за ключова дума "samsung".

Samsung умен смарт часовник
В патента има представен оптичен сензор във верижката, както и описание на сложна система за управление с жестове. Доколкото сме запознати с Android Wear, тази операционна система все още не поддържа подобна функционалност за засичане на движения над устройството, което донякъде изключва платформата на Google като вариант за избрана екосистема. Някъде из стотиците страници документация на патента се разбира, че устройството не е самостоятелно, а ще трябва да комуникира със свързано устройство, което да му изпраща данните.

Samsung умен смарт часовник

Няма информация дали се работи по проект, базиран на този патент. Не винаги патентите се осъществяват като реални продукти, но класическият кръгъл дизайн при умните часовници има доста привърженици, което ни кара да си мислим, че Moto 360 няма да остане единственото подобно предложение.comments powered by Disqus