GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-18 17:32:00От Samsung ще предложат умен часовник с Android Wear и ще отворят устройствата си към всички марки с Android

Samsung e най-напористият играч на пазара на електроника за носене. В момента предлагат умни часовници (Gear 2/Gear Neo) и умна спортна гривна (Galaxy Gear Fit), както и работят по умни очила. Сега разбираме официално, че Samsung ще усвоят и още една операционна система в носимите си продукти. Съответно ще има нов умен часовник. Става дума за новата "wearables" операционна система Android Wear на Google. Имаше мнения, че Samsung ще разрешат ползването на Android Wear и на съществуващите вече часовници, но това е малко вероятно. По-сигурно е, че ще има отделен модел. Досега Sasmung използваха своята Tizen, опростената "къстъм" RTOS за Gear Fit и модифицирана Android за първото поколение на Gear.

Новата информация обяви Yoon Han-kill в интервю за Ройтерс. Той е Старши Вицепрезидент по продуктовите стратегии на Samsung. По неговите думи, Samsung подготвят за дебют по-късно тази година умен часовник, който ще работи с новата операционна система Android Wear. Другата важна за нас информация от интервюто е, че Samsung ще направи съществуващите Gear часовници (+гривната) съвместими с Android устройствата на всички марки. Вече няма да е нужно да притежавате Samsung смартфон (таблет и т.н.), за да си харесате и ползвате някоe от умните им компаньони. Тази пълна съвместимост се очакваше от публиката, макар и потребителите да бяха започнали да викат неволята и сами да си "хакват" устройствата за работа с предпочитаната марка. Вероятно ще се запази все пак някакво изискване за версията на Android на свързания уред.

Samsung Android Wear Gear

Наличието на Android Wear и Google Now ще даде на умните часовници на Samsung интелигентно доставяне на информация, свързано с контекста, местоположението, графика и т.н.. Tizen OS пък предлага на Gear серията провеждане на телефонни разговори, снимане с камера и т.н. Това са функции, чиято поддръжка в Android Wear все още не е ясна. Samsung са бързаци и имат капацитет, но не е ясно дали ще успеят да изпреварят с времето LG и Motorola, чиито умни часовници с Android Wear вече са на финалната права преди стартиране на продажбите.

В интервюто "шефът"  от Samsung говори също за продажбите на новия Galaxy S5, нов размер Galaxy Note, както и за подготовката за дебют във втората половина на годината на първи Samsung смартфон с Tizen. Всъщност моделите с Tizen може да са два - висок и среден клас. Целта е напредване на работата по плана за създаване на Tizen екосистема и частично отделяне от зависимостта към Google и Android. С Android Wear Google навлизат в пазара на OS за носимите, а с Tizen Samsung отвръщат с навлизане в пазара на OS за смартфони. От глобална гледна точка пък, пазарът се забавя и затова трябват нови потребителски ниши.

Изображенията са от страницата на Samsung Mobile Press.comments powered by Disqus