GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-02 02:29:00


Умна мисъл

"Пръстите ни са големи, а искаме все по-малки устройства. Ще трябва да се помисли отвъд традиционните техники за управление на джаджите ни."  :)


Би ли могъл дисплей-джойстик да направи умните часовници и носимите устройства по-удобни?

 

Командването на съвременните умни часовници е съвсем малко пипкава работа. Нещата са максимално изчистени и улеснени, но все  пак физическото управление (с бутони и тъчскрийн, гласово е ясно) изисква свикване и по възможност малки ловки пръсти. Някои устройства имат физически бутони, но не и "тъчскрийн" (Pebble). Други имат и двете (повечето досегашни). Трети пък са само с "тъчскрийн" (новите и бъдещите). Докосването и приплъзването по екраните на устройствата в наши дни е оптимизирано до почти съвършенство , но неудобството при малките дисплеи на умните часовници е това, че те често се покриват от пръстите. Това е особено неудобно при софтуерни приложения, изискващи постоянен поглед върху екрана ( ще дадем пример с игра на умен часовник, макар и смешен пример), но ненамиращи достатъчна ефективност в горните варианти за управление.

 

 

Някой си Gierad Laput (и негови сподвижници) от Carnegie Mellon University в Питсбърг ( Пенсилвания) е решил да потърси някакво допълнително улеснение при използването на устройства с малки екрани като е разработил прототип върху умен часовник, чийто екран (само лицето) се мести, върти, накланя и натиска. Подобно на джойстик или геймпад. Подобно и на онова червено или синьо нещо (като гума на молив - Pointing stick ), което имаше и все още има в средата на клавиатурите във високите серии лаптопи ThinkPad (май и в други марки) на IBM/Lenovo. И нещата са се получили хитро. Това е така, защото човекът си разбира от работата. Laput е PhD student (по американските стандарти най-вероятно би трябвало да значи докторант) в Human-Computer Interaction Institute в School of Computer Science на горния университет ( както и прилежащата лаборатория Future Interfaces Group ), където специализира точно в науката за взаимодествието между компютрите и хората. Можете да разгледате личната му страница, където има множество много интересни и иновативни разработки,изследвания и анализи за хардуерна и софтуерна комуникация между гореспоменатите компютри и хора. Според нас, човекът е млад гений. Както и колегите му.

Умен часовник с дисплей - джойстик

Да се върнем на проекта им, в който те са успели да свържат сензор за движение от геймпад към малък дисплей. След това са успели да го накарат да засича местенето, въртенето, накланянето и натискането на дисплея, за да постигнат управление на навигационна карта, игра (Doom 2 :) ), настройване на операционната система и т.н. Така са спестили излишни "чуквания" по екрана, както и скриването му с пръсти (важно е за Doom 2).  В цялата работа става дума за научна университетска дейност, изследване и доказване на едва възможност, която глобалните технологични компании биха могли да харесат и внедрят в бъдещи продукти.

Gizmoera ПРИСЪДА: Ако проблемите с евентуалното лесно износване на движещите се части бъде решен, тази удобна идея си става един умен, лесен и логичен производствен подход. Тя е приложима за дисплеи без тъчскрийн, както и за такива с подобни възможности, където пък допънително би могла да доведе до по-добра издръжливост , защото чуствителния на допир екран ще се използва по-рядко.

Изображенията са от страницата на Gierad Laput.comments powered by Disqus