GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-20 00:59:00


Интересно: Прогноза на същата анализаторска компания предполага продажби на 154 милиона носими устройства през 2018, от които 71 милиона ще са умни часовници. Другите им изследвания са си изследвания, но в случая става дума за врачуване пак за няколко хиляди долара.


Samsung e временният монополист на пазара за умни часовнициSamsung e временният монополист сред умните часовници

"Умните часовници и гривни са голям мотор за IT индустрията"

Това са думи на някой от шефовете в Samsung. Същото нещо са прозряли и организациите, които се занимават с изследвания на пазарите, защото са започнали да включват умните часовници в анализите и проучванията си. Повод за новината е изследване на консултантска компания, която се занимава предимно с високотехнологични бизнес сфери.

Анализ на Strategy Analytics проучва глобалния сегмент на умни часовници за първите 3 месеца на годината. Името на докладът е "Global Smartwatch Vendor Marketshare: Q1 2014." и се състои от 6 страници. Сигурно има много интересна информация в тях, но прочитането й има цена - 6,999 долара. За толкова се продава докладът на евентуално заинтересувани големи корпоративни клиенти, производители, софтуерни разработчици, оператори или просто инвеститори. Единствената безплатна информация е , че пазарът на умни часовници нараства с над 250% на годишна база (YoY - Year Over Year на английски), а основните причини са Samsung и Android.

Ние потърсихме за нещо по-полезно в Световната мрежа и открихме само 2-3 числа от изследването, но и те ще са ни достатъчни, за да поразмишляваме върху ситуацията в тази пазарна ниша. Според анализа Samsung контролира 71% от глобалния пазар на умни часовници. В числа това означава 500 000 бройки (Galaxy Gear), разпратени (не е задължително да са продадени) към магазините през първите 3 месеца на 2014г., което е половината от единия милион продадени умни часовници от Samsung през цялата 2013г.. Както се досещате, сметките за първата четвъртина на годината не включват успешните модели Gear 2 и Gear 2 Neo, защото те бяха представени през април. Сметките са логични, ако имаме предвид, че Samsung e един от малкото глобални технологични компании, които в момента предлагат умни часовници. Другите са Sony със SmartWatch. Единственото странно нещо е обстоятелството, че Pebble (през този период само с Pebble, но не и Pebble Steel) не са отразени с голям пазарен дял. Те са там някъде в останалите 29%. Може би в по-голяма част от тях, макар и да нямат маркетинговата мощ на корейския гигант. За съжаление, нямаме свободни 6,999 долара, за да погледнем пълния анализ. Колкото до процентите на Samsung (71%), те подсказват, че и 71% от потребителите на умни часовници имат Samsung устройства, защото Gear серията е съвместима с определени модели само с тази марка. Разбира се, вече има "хакове", но те се използват от по-опитните потребители. Иначе Samsung е обещал, че скоро ще отвори серията Gear към Android модели на всички марки.  Раздвижване неизбежно ще предизвика и усвояването на новата Android Wear в модели на Samsung.

Разглежданите данни не са особено релевантни, защото периодите и очакваните големи ръстове се разминават, но все пак е нещо. Светът на умните часовници със сигурност ще се промени в следващите месеци, когато ще излязат анонсираните продукти на LG и Motorola. Знае се за предстоящи премиери на HTC и Asus. Подозрения за разработки пък има към почти всички световни технологични производители. Евентуална реализация на умен часовник от Apple също би променило ситуацията, но с неясен размер, защото "Ябълката" е позната със съвместимост само със собствените си  устройства, а те все пак нямат пазарния дял на Android екосистемата.comments powered by Disqus