GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-03 01:02:00


Мнение: Животът на батерията е истинска "ахилесова пета" на носимата електроника в момента, но може би се появява решение. А ключовият компонент за решаване на ребуса е бил тук, откакто човечеството съществува.

Полезно: Ефектът на Пелтие-Зеебек, или още термоелектрически ефект, е директното преобразуване на температурните разлики в електрическо напрежение и обратно. Свързаните ефекти са ефекта на Томсън и ефекта на Джаул-Ленц. Ефектът на Пелтие-Зеебек и ефектът Томсън са обратими (ефекта на Пелтие е обратен на ефекта на Зеебек). Ефектът на Джаул-Ленц (Закон на Джаул-Ленц) е необратимо явление според законите на термодинамиката.

Прессъобщението на KAIST с повече информация за разработката им

 


Нов революционен източник за захранване на носимите ( и не само) от Южна Корея

 

Както много пъти сме повтаряли, носимите компютърни устройства би трябвало да са следващото "голямо нещо" (или нищо) в света на любимите човешки джаджи. Едно от най-големите препятствия пред навлизането им в мейнстрийма (пазарния успех) е  компромисът с батерия, който се налага от търсенето на все по-малки, удобни, леки и атрактивни форми за носимите електронни бижута.

"Защо да хабим телесната температура, която имаме в наличност 24/7 ?

KAIST glass fabric-based thermoelectric (TE) generator


Изследователи от Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) съобщават в прессъобщение, че са успели да направят пробив в технологията за захранване на носимите технологии. Те представят тяхната разработка за алтернативен източник на енергия (в помощ или отделно от батерията), която представлява лек, гъвкав и високоефективен генератор, създаден от термоелектрически материали в обвивка от glass fabric ( не е точно, но нека го обясним като пластмасова лента, пластир, стъклен плат, patch ). Този генератор превръща топлината на тялото (и разликата й с околната температура) в малко количество енергия, която може да бъде използвана в помощ на живота на все по-малките батерии на все по-малките носими устройства. Това не е първи опит за подобна технология за намиране на източник на енергия, но предишните решения (organic и inorganic/полимерни) са били недостатъчно леки или недостатъчно ефективни. Не е ясно дали това ново изобретение може да замени необходимостта от зареждане напълно или просто да помогне за удължаване на живота на батерията. Така или иначе и в двата случая, повече енергия е по-добре.

KAIST glass fabric-based thermoelectric (TE) generator

 Прототипът: "liquid-like pastes of n-type (Bi2Te3) and p-type (Sb2Te3) TE materials and printed them onto a glass fabric by applying a screen printing technique"

За изследването корейските учени са създали "пластини" (да ги наречем така) за ръка с размер 10 на 10 сантименра и тегло от 13г. , които от градусите на топлината на човешкото тяло и разликата й със стайната температура са успели да генерират енергия от 40 mW. За сравнение iPad 2 използва около 3W, но 40mW биха били съществена помощ първоначално за носимите устройства ( умни часовници и гривни, умно облекло, умни каишки за домашни любимци, фитнес асистенти, умни очила, умни пейсмейкъри и т.н). Професорите от екипа уточняват, че подходът може да намери приложение извън областта на персоналната електроника. Според тях, възможни са приложения в автомобилите, самолети, кораби и въобще работни среди, където се губи топлинна енергия.

Същите корейски професори-гении през миналата година създадоха и батерия (Lithium Sulfur Battery), издържаща до 5 пъти по-дълго време от познатите ни литиево-йонни продукти, както и технология за гъвкави батерии.

 

KAIST glass fabric-based thermoelectric (TE) generator за умни часовници

 

Gizmoera ПРИСЪДА: Този лек и елегантен подход (в сравнение с други разработки за генериране на енергия от тялото - слънчеви батерии, пиезоелектрически генератори с натискане) дава огромни възможности пред носимите устройства и може да се окаже идеално решение на проблема със захранването - една от най-големите пречки пред глобалната атака на wearables. Има неща за оптимизиране, но това са големи учени и ние вярваме в магическите им способности.

Изображенията са от страницата на KAIST.

 comments powered by Disqus