GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-28 22:48:00


Все още няма кадри с умния часовник на ASUS. Затова сме сложили общи изображения от страницата на Android Wear.


Първият умен часовник с Android Wear на ASUS ще бори конкурентите с ниска цена

Andoir Wear партньори

Още през март, при анонсирането на Android Wear - новата операционна система за wearables (електроники за носене, носима електроника), Google представи голяма тумба от популярни технологични брандове, който ще участват в т.нар. "инициативата Wear". Светлото бъдещето на пазарната ниша на умните часовници (и носимата електроника като цяло) все още не е напълно гарантирано, но неучастието в нея носи критичен риск за глобалните ИТ компании, които искат да останат такива в пълното си портфолио. Android Wear е платформа, която улеснява софтуерното внедряване при развойната дейност на електрониката за носене, оставяйки производителите да се концентрират върху хардуерните и дизайнерските  предимства на продуктите си. Затова тази многообещаващата екосистема на Google кара ИТ експерти и анализатори да прогнозират ускорено пренаселване на сцената на Aпdroid Wear устройства още тази година.

Google I/0

Ключово събитие по темата беше очакваната конференция Google I/O 2014, която донесе много добри новини за почитателите на носима електроника. Официални пазарни дебюти направиха мощният G Watch на LG и изненадващият Gear Live на Samsung. Разкошният Moto 360 на Motorola пък беше детайлно показан и обещан за премиера в рамките на този сезон. Оставаше ни да проследим следващите играчи. Много глобални компании се очаква да се сборят за 4-тото място по ред сред умните часовници с Android Wear (може и 3-то, ако Motorola се замотаят), но един от най-вероятните претенденти е продукт на ASUS, който има вероятност да се появи през септември. Такава разработка от тайванския компютърен производител са коментирали официално вече няколко пъти, но детайли досега не са представяни.

ASUS Robin

Следващите редове са само слухове от мрежата. Според различни източници ASUS планира да бори конкуренцията при умните часовници най-вече с цена (поне засега). Вече представените LG G Watch и Samsung Gear Live са с цени над 200$, а Moto 360 вероятно ще е  дори малко отгоре. ASUS ще си опита късмета с много по-приятна за потребителите цена, предлагайки продукта си между 99$ и 149$. За тази сума потребителите щели да получат AMOLED дисплей, както и най-тънкия дизайн сред продуктите с Android Wear. Според технологичния информатор @evleaks разработката вече има и име - Robin. Коментира се и наличието на управление с жестове (ASUS са говорили за такъв техен проект, но не е ясно дали става дума за същото нещо), но това едва ли ще е реално за умен часовник, който гони цена. Информация из мрежата твърди, че ASUS нямали желание да бързат с представянето (отложили са премиера на Google I/O), защото искали да "изпипат" творението си. Все пак са се прицелили около месец септември като период за стартиране на продажби.

Още претенденти

Android Wear умни часовници

Друт партньор на "инициативата Wear", който може би може ще се опита да побърза с премиера на умен часовник, е специалистът по смартфони и таблети HTC. Този тайвански (отново) реномиран производител готви представяне на "смартуотч" ( може би ще се казва HTC One Wear ) в късния август. Има предположения, че продуктът ще предлага кръгъл дизайн с поликарбонатни и метални детайли.

Твърде е вероятно много производители да се включат в клуб "Android Wear" (или друга екосистема за умни часовници) около Коледните и Новогодишни празници. И то най-вече от страх да не останат извън състезанието.

Изображенията са от официалната страница на Android Wear.comments powered by Disqus