GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-11 04:17:00


Квадратен или кръгъл? Това е въпросът.


Закачливо клипче "анонсира" iWatch. Събираме и последните слухове около умния часовник на Apple.

Както вече сме писали в нарочна статия за iWatch, дългоочакваният умен часовник на Apple отдавна е медийна звезда, макар да не се знае дали това ще бъде името му, а още по-малко се знае дали въобще съществува. Покрай всичката тази информационна мъгла се разрази и оглушителна какофония от слухове, измислици, глупости, гадателства, логични предположения и дори сатирични творения. Така се стигна и до представяне на iWatch, но на майтап. Става дума за пародия, сътворена от същите комици, които през миналата година създадоха фамозното хумористично видео-представяне на Apple iPhone 5s.

Клипчето е над този абзац, но ще вземем малко да го обобщим. Бил е CEO (Chief executive officer) на нещо си. Той представя продукт, който ще помогне в отговора на вечния въпрос  - "Колко е часа?".  Говорим за iWatch - последният "магически" продукт на Apple, който не само ще проверява времето, но ще алармира, ще подпомага писането на текстови съобщения с виртуална клавиатура, ще позволява четене на книги, а дори ще поддържа игри. Всички тези функции ще са гарнирани с живот на батерията от "цял един час в режим на готовност". Вграденият GPS-педометър пък ще изпраща в реално време локацията на притежателя си  до съответните агенции за сигурност.

Иначе последните слухове и "баенета" покрай iWatch предполагат, че умният часовник на Apple ще се предлага в два размера, които ще имат 1.3" и 1.5" OLED дисплеи, които освен това ще бъдат и гъвкави. По-нормално звучат предположенията за наличието на множество биометрични и физиологични сензори, NFC свързаност, безжично зареждане, покритие за екрана от сапфирен кристал, както и батерия от 200-250 mAh. Самият iWatch щал да работи с модифицирана iOS 8, а цената щяла да бъде 300 долара, но пък можело да има и различни версии с различни материали. Отново чуваме редовните и подробни "бакалийски" сметки за милионите бройки от умни часовници на Apple, които ще бъдат продавани всеки месец. Вътрешни източници пък гарантирали представянето на носимото устройство през октомври. Единственото, което смятаме за логично ( около фокусирането на очаквания iOS 8 с HealthKit / Health към здравните и спортни приложения), е силната концентрираност на евентуален iWatch в здравни, спортни и фитнес функции, включващи събирането на данни за изразходени калории, активност на съня, кръвна захар, наситеност на кръвта с кислород и т.н. Може би Apple са харесали финансовата перспективност на технологиите, свързани със здравни, здравословни, медицински и застрахователни иновации.

Или накрая няма да има никакъв iWatch, а просто фитнес тракер, създаден по "ейпълските" високи стандарти? Или нещо съвсем друго и неочаквано?comments powered by Disqus