GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-04 00:44:00


Все още има доста работата по качеството на превода в този и други проекти, но и несъвършен вариант би свършил работа в доста ситуации.


Microsoft и Skype премахват езиковата бариера

Живеем във все по-динамични времена на технологии, които от декорация във филмите на научнофантастична тематика много често се превръщат в обикновена битова електроника за всеки. В тази новина ще стане дума за една вероятно революционна разработка на гиганта Microsoft, която може да намери естественото си място в електрониката за носене и умните часовници.

Само преди 3 години Microsoft купи Skype за 8,5 милиарда долара. Този фамозен софтуер отдавна е глобален стандарт за текстова, гласова и видео комуникации, но Microsoft се опитват да добавят в него още една функционалност, която директно бихме разпознали от филмите за бъдещето, а най-вече от легендарната вселена Star Trek (феномен от сериали, филми, игри, романи). Може би сме малко далеко от универсален преводач в реално време, инсталиран в носимата ни електроника или умен часовник, но Microsoft прави първата крачка със Skype.

Началото на юни е богато на конференции. Apple с WWDC2014 (Apple Worldwide Developers Conference) и Samsung/Intel с #TDCSF14 ( Tizen Developer Conference ) се бориха за вниманието на технологичната публика в Сан Франциско. Малко по-рано в Ранчо Палос Вердес ( Калифорния ) пък Microsoft участваха в мощното събитие Code Conference на технологичната медия Re/code. Сигурно вече видяхте впечатляващото видео на новата функция в Skype, но нека обясним набързо за какво става дума. Новият CEO на Microsoft Satya Nadella и вицепрезидентът на Gurdeep Pall представиха изумителния Skype Translator. Услугата представлява езиков превод в реално време. Базира се на науката за самообучаващ се изкуствен интелект по пътя на невронните мрежи. Това е първото публично представяне на новата функция и включваше разговор между Gurdeep Pall и германскоговорящата Diana Heinrichs, която се намираше в Лондон. Засега Microsoft не дава пълни подробности за броя на поддържаните езици, както и датата, на която функцията ще бъде достъпна за масовите потребители, но вероятно можем да я очакваме след около 2 години. Според друга информация, още в края тази година ще можем да видим "компютърната преводачка" в обикновения Windows 8. Единствената неприятна информация е, че засега услугата вероятно ще бъде платена.

GizmoEra ПРИСЪДА: Технология за превод на човешка реч бе представена от Microsoft през 2012 г., но Skype Translator е резултат от дългогодишен (над 10 години) труд на Microsoft Research и неговият отдел Microsoft Translator team. Това не е единствената разработка и опит по света, но тук качеството на реализацията е на изключително ниво. Отпадането на езиковата бариера през стотиците милиони потребители на Skype, а след това и пред цялото население на планетата, е Революция. Още по-удобна би била тази промяна, ако се случи сред електрониката за носене и умните часовници. Дали е далновидно за преводачите да се преквалифицират ?

Още един клип, демонстриращ Skype Translator, може да видите след това изречение.comments powered by Disqus