GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-29 00:32:00


Дано силните качества на Android Wear не попречат на развитието на другите екосистеми. Samsung трябва да държи и на Tizen. За известен период от време обаче LG G Watch и Gear Live ще подбиват продажбите на серията Gear 2. Дано и Pebble успее да е конкурентен.


Samsung иска да внедри собствени приложения и услуги в устройствата си с Android Wear

Както може би сте прочели в нашите новини, Samsung почти изненадващо представи умен часовник с Android Wear на събитието Google I/O 2014. Корейската компания отдавна е обявена като партьор на Google и за "инициативата Wear", но сякаш усилията й бяха насочени към разработването на серия продукти, работещи под управлението на собствената операционна система Tizen. Затова се очакваше, че няма да се бърза с влизането на Android Wear сцената, която всъщност се явява конкурент на Tizen продуктите, които тъкмо се продаваха добре. В дните преди конференцията Google I/O 2014 обаче плъзнаха слухове, че все пак умен часовник на Samsung ще бъде един от първите хардуерни гостоприемници на новата "wearable/s" операционна система на Google. И после стана официално и леко изненадващо. Името бе Samsung Gear Live. Вероятно това е първи модел от цяла нова серия.

Samsung Gear Live с Android Wear
След старта на съществуването на Samsung Gear Live като реален пазарен участник се разбра, че той работи с Android Wear в най-чиста форма. Несъмнено е обаче, че корейският гигант ще пожелае да добави своите (съществуващи и нови) потребителски приложения и услуги в Gear Live и следващите Android Wear модели, Както ще прочетете малко по-надолу, това желание вече е официално заявено от Samsung. Вероятно Samsung няма право да постави свой интерфейс (примерно Magazine или TouchWiz) върху Android Wear, но ще има възможност да използва инструментите за разработване на Google, за да създаде допълните функции.

Маркетингов директор от Samsung Mobile е коментирал пред CNET, че и занапред умните часовници (Gear Live и бъдещите) ще бъдат доставяни с чист Android Wear, но допълнителни услуги трябва да има, за да бъдат продуктите на Samsung отличаващи се от конкурентните. Базата ще бъде Android Wear и вградените услуги на Google, но идеята на Samsung e постепенно да приложат при умните часовници (и носимата електроника като цяло) подхода, който успешно използват при смартфоните. Всичко това е логично, защото се очаква сцената на Android Wear скоро да се пренасели, а засега всички устройства предлагат еднаква функционалност откъм софтуер.comments powered by Disqus