GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-01 23:52:00


МЕЖДУВРЕМЕННО: Много от потребители на Galaxy Gear предпочитат оптимизирани "къстъм" rom-ове като Null. В очакване на "заводско" отваряне на всички умни часовници на Samsung към всички Android устройства (с изискване за минимална версия на ОС), много потребители вече извикаха неволята (подробности има във форума ни).


Tizen OS заменя Android в Samsung Galaxy Gear. Tizen и за телевизори.

Обещаната преди време от Samsung възможност за използване на Samsung Galaxy Gear ( SM-V700 ) с Tizen (или обратното) e спазена. Вижте клипче за собствената операционна система на Samsung (плюс Intel и други), инсталирана на първото им поколение умен часовник, който досега работеше с модифициран Android на Google. След това можете да прочетете допълнителни подробности и описание (+упътване) на обновяването.

Въпреки пълната подмяна на операционната система, потребителите няма да усетят драматични визуални промени. За сметка на това могат да се очакват няколко подобрения и бонуси. Най-важното е подобряването на живота на батерията, което е логично поради по-добрата енергоефективност (конкретно при wearables устройствата) на Tizen спрямо Android. Новата операционна система осигуряво също подобрена производителност и нови функции (самостоятелен музикален плеър, гласови команди за камерата, сменяеми икони и т.н.). Въпреки подобрените хардуерни параметри на новите модели Gear 2 и Gear 2 Neo, оригиналният Galaxy Gear ще може значително да ги доближи като актуалност и функционалност. Единствената разлика ще са приложенията, които зависят от хардуера (примерно сензор за сърдечен ритъм). Развиващата се екосистема на Tizen безспорно ще предложи много повече обновления и нови приложения на потребителите на първия умен часовник на Samsung.

Galaxy Gear: Android към Tizen? Как?

За да обновите Вашия Galaxy Gear, може да използвате Kies (последна версия + драйвери) или ръчно (с Odin) да изтеглите и инсталирате файла на новия "фърмуер" (българската версия или потърсете тук в секция "Firmware - > Search Device here" за SM-V700). Може би скоро обновяването ще се появи и в Gear Manager приложението на Samsung за Вашия смартфон или таблет. При варианта с Kies e добре да си архивирате данните, защото Kies изтрива всичко, намиращо се на часовника. Инсталира се Tizen 2.2.0.. Възможността за връщане (downgrade) отново до Android (или модифициран ROM) не е ясна.

Видеоклип с упътване за инсталирането на Tizen OS на Samsung Galaxy Gear с ръчния метод можете да изгледате под това изречение.

Интересното е, че купувачите са закупили умния си часовник под името Galaxy Gear, което показва, че неговата операционна система е Android. След обновлението устройството би трябвало вече да се казва само Gear или Gear 1, а може би "оригиналният" Gear.

Хубаво е, че от Samsung мислят и за по-старите си устройства (като поколение), макар Galaxy Gear да е на пазара от малко повече от 6 месеца и все още да е в активна продажба. Интересно е и дали Samsung ще предложат подобна възможност за смартфоните и таблетите си, които в момента ползват Android. Толкова много вложени усилия и финанси в нова операционна система едва ли са дадени само заради носимите устройства и част от бъдещите смартфони на Samsung. Темата за печелившото приятелство и тихата война между Google и Samsung вече е разглеждана из нашите страници. Само за информация можем да Ви кажем, че Samsung държат над 60% от пазара на Android устройства. Корейците вече са се пробвали да сътворят алтернатива на операционната система на Google, но засега не са успявали, защото всичко зависи от богата екосистема от приложения, която всъщност привлича клиентите.

Tizen и за телевизорите

Тук идва и следващата новина, която ще добавим в тази страница. Става дума за все по-наближаващото следващо поколение на умни телевизори, където се включват все повече играчи (примерно LG с webOS телевизор). Както знаете, Samsung оповести, че разработва Tizen OS с амбиция да я направи универсална и отворена операционна система не само за мобилни и носими устройства, но и за телевизионна техника, автомобилна мултимедия, домашна техника и т.н. И ето , че от корейският гигант са анонсирали в официалния си блог, че ще предложат на разработчиците SDK (Software development kit) за бъдещите телевизори, които ще използват Tizen OS. Инструментите ще бъдат налични в седмиците след конференцията Tizen Developer Conference 2014, коята ще се провежда тези дни в Сан Франциско.

Samsung умен телевизор с Tizen OS

Samsung все още няма умни телевизори с Tizen на пазара, но появяването на SDK показва, че премиерата на подобни продукти наближава.  Инструментите в SDK-то за телевизори ще позволяват на разработчиците да ползват типични неща, включващи създаването (и тестването) на приложенията във виртуален емулатор на умен телевизор (всички функции на различните модели без физическото им присъствие), анимиране ефекти и дистанционнен "дебъгинкг". Ще има и допълнителни екстри като използването на жестове и гласови команди за контролиране от страна на потребителя, както и много по-добра комуникация с мобилни и носими устройства. Samsung’s Tizen-based TV SDK (Beta и поддържаща HTML5 приложения чрез framework Caph) ще може да бъде свалено от страницата на Samsung Developers Forum в началото на юли 2014г.

Изображенията са от страница на Samsung и официалния им блог.comments powered by Disqus