GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-07-10 22:34:00


Статистиките на Google се базират на устройствата, които използват последната версия на Google Play Store app, а това са всички версии на Android над 2.2.


Само 25% от настоящите устройства с Android са съвместими с Android Wear. Как да проверите Вашата джаджа?

Умните часовници са горещата тема на годината за всички световни технологични играчи, а следващите месеци определено ще бъдат времената на новата платформа Android Wear. В търговската мрежа вече са налични първите хардуерни гостоприемници на тази специализирана операционна система за носима електроника. Това са G Watch на LG и Gear Live на Samsung, а съвсем скоро очакваме и пазарната премиера на впечатляващият Moto 360 на Motorola.

Android Wear Check

Ако и Вие имате интерес към умните часовници, или дори вече сте се планирали покупка, дали сте успели да проверите  настоящото си Android устройство (смартфон, таблет, фаблет и т.н.) за съвместимост с носимата електроника, работеща под управлението на Android Wear? Следващите редове ще Ви помогнат в ориентирането по темата, ако все още нямате отговор на горния въпрос.

Ще започнем с уточнението, че операционната система Android Wear на Google засега се разбира само с устройства, работещи под управлението на операционната система Android на Google. И то такива, които са с номер на версията 4.3+ или по-висока.

Вероятно доста голяма част от потребителите не са наясно с версията на Android в смартфона/таблета си. За да ги улеснят от Google са предвидили по-удобен и по-лесен метод за проверка на тази съвместимост. Той се осъществява през мобилното устройство с Android, което просто трябва да посети една страница в Интернет. 

Адресът на страницата е http://g.co/WearCheck.

Ако потребителят има късмет, ще получи зелена светлина (на изображението). Иначе ще трябва са замисли за смяна на устройстовото, ако държи на умен часовник с Android Wear.

Проверка за съвместимост на LG G Watch Samsung Gear Live Moto 360 за съвместимост с Android смартфон или таблет

Ако по някой от горните два начина установите, че не отговаряте на изискванията за ползване на пълната фунционалност на устройствата с Android Wear, то трябва да знаете, че не сте единствените. Статистиката на самия гигант Google показва, че в момента само около 25% от Android устройствата по света ще могат да работят нормално с електрониката, управлявана от Android Wear. Причината за този нисък процент е фрагментацията на платформата Android, чията свободна природа понякога води до забавяния или липса на обновявания на Android версията по устройствата.

Android Wear съвместими смартфони Android

За минимизиране на този проблем от Google обмислят ограничаване на хардуерните производители от контрол върху части от операционната система, въвеждайки т.нар. "чист" Android, който сам ще управлява обновяването си. Тази ситуация е проблемна за успеха на умните часовници. Тя поставя производителите на Android Wear устройства в трудно положение, защото първата вълна от Android Wear устройства явно ще срещне мнозинство от потребители с несъвместими телефони, а оттам и затруднен пазарен успех.

Следват няколко причини за проблемите при пазарния старт на екосистемата на Android Wear. Те са свързани с ограничения брой на съвместимите устройства, но това е моментна снимка. Вероятно потенциалните купувачи на умни часовници с актуалните им цени ще са предимно потребителите със съвместимите смартфони (т.е. нови модели), а и горната графика на версиите ще се промени с времето.

  • Смартфоните "държат" около 70% от пазара на мобилни телефони
  • Android "държи" около 80 % от пазара на смартфони
  • Съвместимите с Android Wear устройства с Android (т.е. 4.3+) са около 25% от цялата бройка

Данните при различните източници се разминават, а и сегментиранията (смартфони, таблети и т.н.) не съвпадат, но вероятно процентите относително са верни. Все пак проблемните моменти с умните часовници, работещи с Android Wear, са с много по-малка тежест от потенциала за успех на нишата. Но тази тема няма да е предмет на настоящата новина.

Изображениета са от developer.android.com и www.android.com/wear/check/.comments powered by Disqus