GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-07-05 23:50:00


Основният играч Samsung не е много съгласен. Южнокорейците вече обявиха желание за промени в Android Wear, но и разработват усърдно своята операционна система Tizen като резервен вариант.

Програмата Android Silver също е част от плановете на Google за повече контрол, стандартизиране и унифициране в света на смартфоните и таблетите.


Google ще ограничи производителите откъм модифициране на външния вид на Android Wear

Умните часовници днес са гореща тема за всички световни технологични играчи. Почти всички големи хардуерни производители са обявили готовност за навлизане в тази пазарна категория, някои току-що са стартирали продажбите, а други престъпват към производстовото на второ или трето поколение на тези си продукти. Летните месеци на годината пък определено са времената на платформата Android Wear. Първите умни часовници, работещи под управлението на новата операционна система на Google, са вече налични. LG G Watch и Samsung Gear Live пътуват към клиентите, а Moto 360 е на финалната права преди пазарна премиера. Всяко от тези (и бъдещите) предложения е различно от конкуренцията по хардуер и дизайн, но веднага се забелязва, че всички са еднакви като потребителски интерфейс. Причината е, че гигантът Google е решил да поеме пълен контрол върху основната софтуерна част и да не допуска производителите до модификации на операционната система и потребителското усещане при употреба. Промяната ще важи за платформите Android Wear, Android Auto и Android TV. Има подозрения за появяването на ограничението и при следващата версия на операционната система на Google за смартфони и таблети - Android, която ще се нарича просто "L".

Android Wear умни часовници

Важната новост е споделил инженерният директор на Android - Дейвид Бърк ( за портала Ars Technica), който описва ситуацията с пример за Android TV. Ако потребителят има два телевизора (с различни марки) с Android TV в дома си, те трябва да изглеждат (като интерфейс) и работят еднакво. Такова ще трябва да бъде положението и при умните часовници, където потребителите ще бъдат насочени към избор, който ще бъде определян от предпочитанията към брандовете, хардуерните параметри, дизайнерските предимства, допълнителните софтуерни услуги и приложения. Но операционната система и усещането от работата с нея ще трябва да бъде еднакво. В технологичните среди това се нарича "чист" (фирмен, "къстъм") Android.

От една страна тази забрана ще донесе неудобни ограничения за производителите. Модифицирането на интерфейса (и други модули от операционната система) е основна възможност, която  производителите използват, за да бъдат различавани от конкуренцията. Потребителите на умни часовници пък ще трябва да се лишат от специализирани варианти на популярни интерфейси, които са използвали доста време в смартфоните и таблетите си. Примери за такива модификации са Samsung TouchWiz, HTC Sense,Sony Timescape UI и LG Optimus UI. Ограничаването може да доведе и до липса на иновации, защото често се е случвало нововъведениеята в тези интерфейси да дават идеи за новости в оригиналната версия на Android. Сякаш разнообразните модификации бяха част от причините за глобален успех на Android през годините. Може би Google e решил, че е време за следваща стъпка, защото Android e достигнала зрялост, която не изиска чужди идеи и приложения. Би било интересно да видим модификации, подобрения и "тунинг" от повече компании върху Android Wear, но явно няма да се случи.

От друга страна, за да бъдат различавани от конкуренцията, производителите ще бъдат принудени да инвестират усилия в разработването на нови приложения, полезни услуги, разнообразни хардуерни опции и т.н.. Борбата за портфейлите на потребителите ще предизвика и повишаване на качествата на продукцията за същите потребители. От Google обещават и  подобрено централизирано обновяване на софтуера на устройствата, защото в момента (при смартфоните и таблетите) "ъпдеите" откъм производителите се забавят или въобще не се появяват. Факт е, че фрагментацията на Android пазара причинява използването на най-актуалната версия KitKat в едва около 15% от всички устройства (смартфони и таблети). Възможността на производителите да създават собствени версии на Android също ограничава свобода на потребителите, задръстващи устройствата с ненужни приложения и опции, които понякога влошават цялостното Android преживяване.

Gizmoera ПРИСЪДА: Android беше по-отворена и свободна платформа, но нещата отиват малко към подхода на Apple и Microsoft, който имат по-стриктен контрол върху модификацията на интерфейса си. Това може да не се хареса на напредналите потребителите, но чудесно ще устройва обикновените и начинаещи клиенти, които нямат нужда от модификация, а от стабилна и уеднаквена платформа. За новите платформи ограничението може да се окаже правилно решение. Трябва да уточним обаче, че ограничението може да не влезе в сила за Android L.

Изображенията са от Devoloper.android.com.comments powered by Disqus