GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-07-09 02:20:00


Разглобяване на LG G Watch и Samsung Gear Live ot iFixit

iFixit е популярен портал (общност, магазин), който предлага безплатни упътвания за ремонт на джаджи и потребителска електроника, както и продажба на инструменти и части.


Пълното разглобяване на LG G Watch и Samsung Gear Live разкри няколко малки тайни

Майсторите от популярния портал iFixit представиха упътвания за ремонт на първите два умни часовника, управлявани от новата операционна система за носима електроника - Anrdoid Wear. За целта те са разглобили напълно "умниците" LG G Watch и Samsung Gear Live. В тази новина ще обобщим кратко най-интересните моменти от процеса на разглобяването, а връзки към подробните упътвания ще поставим по-надолу в текста.

Ще започнем съм Samsung Gear Live, чието разглобяване разкрива интересна тайна. Новият продукт на Samsung външно доста прилича на серията Gear 2, която работи с Tizen на Samsung, но вътрешността му представя едно доста по-различно устройство.

Разглобяване ремонт сервиз Samsung Gear Live

Логично е, че всички тези малки носими електроники съдържат малки електронни компоненти - компактна дънна платка, скромна батерия, миниатюрни сензори, малогабаритен вибромотор, нужните портове и т.н.. Samsung Gear включва и допълнителен сензор за сърдечен ритъм. Най-изненадващият компонент обаче е лентов кабел с надпис "SM-R382_BT/WiFi Rev.11". Предположението на майсторите от iFixit е, че става дума за антена на радиочип, комбиниращ познатия Bluetooth с изнедващата наличност на Wi-Fi. Естествено Android Wear не използва Wi-Fi свързаност засега, но явно инженерите от Samsung са имали нещо предвид.  Друг интересен елемент в кутийката e индикатор за повреда от намокряне, макар този умен часовник да отговаря на стандарта IP67. Разходката на iFixit из "вътрешностите" на Samsung Gear Live продължава с изброяване на продуктовите кодове на множеството компоненти по дънната платка (списък в линка). На финала iFixit оценяват Samsung Gear Live като сравнително лесен за ремонтиране и му дават оценка 8 от 10 възможни точки.

Ето и връзката към цялото упътване за Samsung Gear Live на страниците на този полезен портал.

LG G Watch пък е оценен като отличен и удобен за ремонтиране, което му носи 9 точки от 10 възможни.Разглобяване ремонт сервиз LG G Watch

Корпусът на джаджата на LG се разглобява лесно със стандартна T5 отверка за електроника. Батерията също се остранява лесно. Следващата стъпка е дънната платка, която съдържа познатия Qualcomm SoC. Като цяло LG G Watch блести с по-изчистен вътрешен дизайн, по-компактно лентово окабеляване, както и гъвкави платки. Единствената "по-пипката" процедура се оказва подмяната на дисплея, който е залепен за корпуса, а това води до нужда от нагряване и прецизна работа. Оказва се, че LG G Watch все пак има бутон - малко бутонче ( от онези в дупчица и се натиска с нещо остро) за зануляване (reset) на дъното. Връзка към пълното упътване можете да откриете тук.comments powered by Disqus