GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-08-20 04:00:00


При евентуално съществуващата умна джаджа на Apple май най-много се залага на работата и с новите платформи HealthKit (здраве и фитнес) и HomeKit.


Анонс на умен часовник от Apple на 9 септемри, но не и стартиране на продажбите?

Доста анализатори твърдят, че активизирането в сегмента на умните часовници в последните години се случи след появата на слухове за разработване на нещо тематично, което ще носи логото на Apple. Нещото дори получи име - iWatch, а дори не се знаеше дали съществува. Манията започна, а липсата на достатъчно информация стана благодатна почва за "цъфване" на разнообразни слухове, неистини, глупости, твърдения, предположения и истински изтичания на информация.

Apple Watch умен часовник

Единственото официално нещо напоследък е уведомлението, че на 9 септември 2014г. е организирана пресконференция на Apple. Поканите не дават информация за планираните анонси, а само едно изречение ни споделя, че “Wish we could say more” ("Иска ни се да можем да кажем повече"). Слуховете отдавна предполагат, че на събитието ще бъде представен Apple iPhone 6, който би трябвало да се предлага в два варианта (4.7 и 5.5-инчови дисплеи). По-важната за нас е възможността за премиера на първа електроника за носене (wearables) , която се предполага, че ще бъде умен часовник. Популяризираха се няколко информации от сигурни източници на технологични медии, че това ще се случи.

Няколко дни по-късно пък се появи мнение, че творението на Apple ще бъде представено на публиката, но доставките няма да стартират в близките месеци. Сигурни източници от гиганта са споделили, че продажбите биха могли да стартират някъде през 2015 година. Това не е особено нетипично, защото iPhone влезе в магазинната мрежа 6 месеца след премиерата си през януари 2007г., а iPad се забави с 4 месеца след дебют през януари 2010г..

По принцип по-логично би било първата носима електроника на Apple да бъде представена на самостоятелно събитие, но пък не би било лошо още сега да се покаже интеграцията между iWatch и iPhone 6, макар умният часовник да не е напълно подготвен за пазарна премиера. Или пък хората от Apple искат да предоставят достатъчно време на разработчиците, за да подготвят качествени приложения за новата джаджа.

Събитието, планирано за 9 септември, ще се състои във Flint Center for the Performing Arts в Купертино, където преди 30 години Apple са представили оригиналния Mac. Мястото е малко нетипично за последните години, защото подобни събития най-често се провеждат в Yerba Buena Center в Сан Франциско или направо в централата на компанията.

*Снимката на Apple Watch е добавена след официалното представяне на умния часовникcomments powered by Disqus