GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-09-09 22:25:00


Страхотни изображения на Apple Watch можете да разгледате на официалната страница на Apple.

Позицията на страничния бутон ( Digital crown ) поставя интересен казус за хората, които носят часовници на дясната ръка.


Apple Watch съществува и е представен

Днес е важна дата в родната история, но тази година 9 септември се оказа и "key day for Apple". Това определение беше използвано от Тим Кук ( CEO-то на Apple) в началото на събитието ( 20:00 българско време във Flint Center for the Performing Arts в Купертино) на фамозната компания от Купертино, където той представи официално първия умен часовник на Apple. Съществуване на подобна разработка само донякъде беше неизвестно, но по-голяма изненада се оказа името на крайния продукт. Умният часовник на Apple ще се казва Apple Watch.  Може би пък "i"-то ще започне да изчезва от стратегията за брандиране на продуктовата линия на гиганта.

Apple Watch

Тим Кук ( и неговите сътрудници) първоначално представи последните модели iPhone (4.7-инчов iPhone 6 и 5.5-инчов iPhone 6 Plus), както и иновативната система за безконтактно разплащане Apple Pay, а след това анонсира смелия скок на компанията си във все по-пренаселения свят на носима електроника. Публиката на събитието всъщност очакваше точно тази премиера и екзалтирано посрещна думите “one more thing” на Кук, които бяха последвани от почти едночасово страхотно представяне на новата категория в хитовото продуктово портфолио на Apple.

Apple Watch умен часовник

Apple Watch e тук. Брилянтен е. И много от слуховете и предположенията през последните 2 години се оказаха правилни.

Дизайн и варианти

Ще започнем с дизайна. Apple Watch е правоъгълен, но заоблен. Може би доста зрители са очаквали кръгъл дизайн, но засега е избран друг творчески подход. Външният вид е максимално синхронизиран с този на новите iPhone6 и iPhone6 Plus, чийто компаньон явно е планирано да бъде новата джаджа. Формите, материалите, бутони и екрана са почти идентични като стил със смартфоните, но в по-малки размери. Единствената по-съществена разлика е въртящ се бутон (коронка, наречена Digital crown и май вече патентована, подобно на iPod® Click Wheel и iPhone® Multi-Touch™), с който може да се "скролира", прелиства, навигира и приближава из интерфейса на смартчасовника. Натискането на Digital crown връща в началния екран като "Home" бутон. Apple били избрали този неразработван досега подход, защото искали да освободят екрана от пръстите на ползвателя. Правилността на решението ще разберем в бъдеще, но има логика, която явно е убягвала на досегашните участници в пазарната битка на умни часовници. По-скромният долен бутон пък води към списък с приятели, където може да се използват иновативни и интересни приложения за комуникация.

Apple Watch смартчасовник в 2 размера

Може да се каже, че Apple представи 2 умни часовника, защото Apple Watch ще се предлага в 2 размера (38 мм и 42 мм). Новият продукт е устройството от Apple, което има най-големи възможности за лична персонализация чрез комбиниране (около 2 милиона възможни комбинации) на тези 2 размера на корпуса, 3-те версии на изработка( Apple Watch, Apple Watch Sport и Apple Watch Edition) и множеството сменяеми каишки ( с хитри и лесни механизми и с различни размери и цветове ). Списъкът с вариантите на верижките (каишките) включват висококачествен еластомер Sport Band, гъвкавата метална ( и магнитна ) плетка Milanese Loop, меката кожена Loop, ватирана каишка ( кожени ) с магнити, Modern Buckle (кожена със солидна метална тока), Classic Buckle (кожена) и Link Bracelet ( неръждаема стомана).

Apple Watch умен часовник 3 версии

  • Стандартният Apple Watch ще предлага полирана неръждаема стомана в два цвята (сив и черен), покритие от сапфирено стъкло и множество каишки. Той ще бъде подходящ за ежедневна употреба.
  • Спортният Apple Watch Sport ще има екран, подсилен със "strengthened Ion-X" стъкло за повече издръжливост при активна физическа дейност. Тук верижките ще имат повече ярки цветове и по-устойчиви материали. Корпусът ще е от издръжлив анодизиран алуминий в два сиви нюанса.
  • Луксозният Apple Watch Edition ще притежава тяло от 18-каратово злато в розово или жълто. Останалите елементи в тази версия ще бъдат изработени от съответните висококачествени материали.

Екран и управление

Retina® дисплеят е не само чуствителен на допир, но и може да прави разлика между натиск и почукване ( нарича се Force Touch). Това засичане на нивата на натиск добавя още едно измерение (вертикално) към познатото 2-измерно управление чрез допир. Зад екрана има иновативен тактилен механизъм (наречен TAPTIC engine), който връща обратна информация (заедно с високоговорителче) при интеракция с часовника. Пример за интересните възможности на това "моторче" е функцията за вибрация в определена посока (зона), за да може навигацията да Ви упътва чрез усещанията на китката. Потребителите, притежаващи часовника, дори могат да комуникират помежду си само чрез докосване, което се препредава (точния брой и формата) чрез вибрация (дори може да се споделя сърдечен ритъм). Apple обясняват, че са решили да разработят изцяло нов подход за интерфейса, вместо да внедрят идеологията на iOS в устройство с такива размери. Не е пропуснато и гласовото подаване на команди. Сензори пък се грижат за следене на реакциите на потребителя, за да реагират с включване на екрана (точно време, нотификации или друго), ако той вдигне ръката си.

Хардуер

Apple Watch се задвижва от новия SiP (System in Package) процесор Apple S1,  който е събрал цялата компютърна архитектура в един миниатюрен чип. Налични са Wi-Fi 802.11b/g (това е под въпрос) и Bluetooth 4.0 модули, а джаджата може да ползва GPS възможностите на свързания телефон. "Смартчасовникът" има сензор за сърдечен ритъм (4-те елемента) на гърба на корпуса, който представлява комбинация от инфрачервени и LED светлини, както и фотосензори. Не са забравени жироскоп и акселерометър.

Зареждане

Зареждането на Apple Watch се случва чрез индукция и хитро магнитно зарядно ( Apple's MagSafe® , конектор се прикрепя към задната част на часовника), а по време на презентацията сякаш беше спомената издръжливост от цял ден ( изразът беше "нощно зареждане" ). Капацитета на батерията и качествата й ще разберем по-нататък.

Софтуер

Apple Watch включва интеграция със Siri ( натискане и задържане на кръглия бутон) за гласови команди или диктуване,  достъп до снимките на смартфона, управление на музиката и т.н.. Много интересни са 11-те интерактивнитапети (циферблати), които могат да бъдат много детайлно настройвани ( събития, лунни фази, физическа активност, бизнес информация, местоположение и други). Тук Android Wear на Google има много да догонва. Много хитри идеи са вложени в приложенията за съобщения, Glances екрани с нотификации, социални мрежи, бордни карти за самолети, управление на Apple TV®, наблюдение на камерата на свързан смартфон, както и най-новото и революционно приложение за безконтактни разплащания Apple Pay™ (засега само в САЩ).  Apple Watch дори може да си използва като "walkie talkie". Калифорнийският гигант е подготвил и API ( наречен е WatchKit ) за разработчиците, за да могат да обогатят максимално възможностите на новото устройство.

Очаквано силно застъпени в Apple Watch са приложенията за фитнес, здраве и ежедневна физическа активност. Софтуерите Activity и Workout използват данните от акселерометъра, сензора за сърдечен ритъм и GPS модула на смартфона, за да трупат данни, планират, мотивират и предлагат детайлно наблюдения над начина на живот на потребителя.

Apple Watch умен часовник

Съвместимост

Apple Watch е съвместим с iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5, iPhone 5 c и iPhone 5 S. Под 150 милиона потребители по света са собствениците на iPhone 5 ( 5, 5c, 5S), а такива на iPhone 6 все още няма. Това донякъде и временно ограничава възможностите на Apple Watch за глобална достъпност, но реалните данни за пазарен успех ще видим през следващата година. Твърди се, че Apple Watch може да се справя прилично и в самостоятелен режим.

Цена и продажби

Базовата цена ще е 349$ ( щатски долара ). Apple Watch ще бъде достъпен за покупка в първите месеци на 2015г.. Малко е далеко, но господин Кук обобщи, че “It is worth the wait”. Може би пък представянето е било психологически трик, който да ни убеди да не си даваме парите около Новогодишните празници за предложенията на Motorola, LG, Samsung, ASUS, Sony или Pebble.

Какво не знаем?

Както отбелязахме по-нагоре, нямаме информация за капацитета на батерията и издръжливостта й. Не знаем нищо за стандарта на защита от прах и вода, но има някаква лека степен на устойчивост ( дъжд и пръски, но не плуване и гмуркане ) Това са важни неща, но не знаем и по-маловажни като техническите данни на екрана и хардуера.

GizmoEra ПРИСЪДА: Apple Watch ще определи бъдещето на нишата на умните часовници. Представеният продукт беше брилянтен, впечатляващ и носещ усещане за революционност. Дори леко небляскавият дизайн бе бързо приет. Това е първо поколение, но Apple са се постарали да задоволят публиката с разкошно изобилие от възможности за персонализация, приложения, практичност и широка спортна насоченост. А базовата цена е много приемлива. Apple Watch бе представен от Тим Кук с традиционното „one more thing“, но първият умен часовник на Apple е повече от „още нещо“. Той е „новата глава в историята на Apple” (Т.Кук - 9.9.2014г.), която може да бъде доста успешна.

Изображенията са от официалната страница на Apple Watch.comments powered by Disqus