GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-09-02 23:35:00


Бумът на умните часовници през септември кара Google да започне борба за лидерското място при операционните системи в тази ниша.


Google ще направи Android Wear по-умен

Android Wear е версия на Android на Google, предназначена и оптимизирана за умни часовници и друга електроника за носене. Анонсът на новата операционна система бе през март 2014г., а досега сме видели два продукта под нейното управление - Samsung Gear Live и LG G Watch. В близките дни обаче очакваме множество нови премиери с Android Wear от компании като Motorola ( Moto 360 ) , Asus ( ZenWatch ), HTC, отново LG ( с LG G Watch R) и т.н.. Други производители (Sony, Samsung) пък ще предложат умни часовници с други операционни системи.Android Wear Google

Гигантът Google рядко говори за новата си платформа, но от популярния технологичен портал CNET са успели да интервюират двама от главните инженери на проекта. От тях разбираме, че ситуацията в сегмента принуждава Google да ускори развитието на Android Wear, за да отговори на бурното развитие в последните месеци. За тази цел е планирана серия от обновления до края на годината, които ще донесат нови полезни възможности.

Най-интересната новост би трябвало да бъде добавянето на подръжка на GPS за устройствата, които ще притежават такъв хардуер. Следващото важно обновление ще е възможността за свързване на безжични слушалки по Bluetooth. Така тези две функционалности ще позволяват на един спортуващ потребител да излезе за крос без телефона си, но въпреки това да се възползва от записване на трасето с GPS модула на часовника. По време на тренировката ще може да си носи и музика в часовника, която ще слуша на Bluetooth слушалките. На финала всичко ще бъде синхронизирано със спортните софтуерни приложения на смартфона.

Android Wear Ecosystem partners

Друго коментирано нововъведение ще е възможността за външни разработчици да създават модифицирани екрани ( watch faces ) за интерфейса на умните часовници, който после ще бъдат предлагани в Google Play Store. Тези подобрени екрани ще могат да предоставят различни данни ( борсови котировки, дистанция, спортни резултати) в зависимост от нуждите на приносителя.

Първото от обещаните софтуерни обновления се очаква да се появи още тази седмица. То ще предлага подобрена навигация в интерфейса, както и подобрено гласово командване.

Изображенията са от страницата Developer.Adnroid.com . Потвърждение за обновленията можете да видите и в блога на Google.comments powered by Disqus