GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-10-02 23:02:00


Производителят LG май си е харесал нишата на носимата електроника. Два умни часовника в продажба и планове за нови разнообразни предложения.


LG разработва умни часовници с webOS и SIM?

Технологичният гигант LG е един от първите участници в сегмента на електрониката за носене. Корейската компания вече участва на пазара на умните часовници с две предложения ( LG G Watch през юли и LG G Watch R през октомври), управлявани от платформата Android Wear на Google. Дори LG G Watch се явява първи умен часовник с Android Wear в света, изпреварвайки Samsung Gear Live само с няколко минути при представянето им на Google I/O 2014 през юли. Интересът на LG към още по-големи успехи при носимата електроника ( wearables ) явно кара компанията да обмисля употребата на алтернативна операционна система, опитвайки се да следва стъпките на моментния монополист Samsung, който създаде собствената мобилна платформа Tizen, за да си осигури частична независимост от още по-големия глобален монополист Google.

LG умни часовници

Опитът за подобна стратегия на LG може би ще се осъществи чрез фамозната операционна система webOS. Това се подсказва от хостван ( вече скрит) от LG сайт, който наскоро е бил открит от популярния технологичен портал The Verge. Секцията за разработчици в този сайт на LG случайно разкрива информация за интересът на LG към употребата на webOS в някои от бъдещите им модели на умни часовници. Визираната страница кани разработчиците да бъдат първите, които ще участват и работят по бъдещето на умни часовници с webOS чрез специализирано SDK. След премахването на информацията от страницата, LG са отговорили на The Verge, че постоянно работят по различни инициативи, но не всички от тях получават финална реализация. Явно технологичната компания все още не е готова да разкрие плановете си около ползването на webOS в електроника за носене.

webOS за умни часовници LG

Изглежда webOS е много упорита платформа и някакси успява да оцелява толкова много години, а може би ще поеме в нова посока, която отново ще я върне към "мобилните корени". Отдавна webOS бе разработена от Palm, а по-късно бе закупена ( и "опън-соурсната" ) от гиганта HP, който не успя да се възползва от потенциала й. Така webOS мина в ръцете на LG, които напоследък решиха да я използват в телевизорите си. Светът на умните часовници тепърва ще расте и все още има място за нови операционни системи, които да се реализират успешно.

Явно LG искат да последват и още една стратегия на Samsung, който вече предложи самостоятелен умен часовник със SIM модул ( Samsung Gear S ). Още през май слухове твърдяха, че LG работи по умен часовник със собствен SIM (USIM) модул, който да му позволява провеждане на телефонни разговори и използването на интернет данни без нужда от друго свързано мобилно устройство. Изглежда подобен продукт е получил заявка за сертификация към FCC ( The Federal Communications Commission ). Това се вижда в портала на щатската агенция по комуникации, макар по-голяма част от документация да е скрита поради заявка за конфиденциалност от страна на LG.

LG умен часовник SIM USIM модул

Детайлите не са много, но изображенията показват елипсовидно ( правоъгълно ) устройство с размери от 57.7 на 35.5 милиметра. Уредът има продуктово име LG-VC100, а описанието му говори за "Умен часовник + CDMA".

Изображенията са от страниците на LG и FCC.comments powered by Disqus