GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-12-14 16:15:00


Основно предимство на умните пред традиционните часовници е възможността за персонализиране. Добре е, че подобни обновления на Android Wear наблягат конкретно на възможностите за персонализация.


Android Wear 5.0 е голямо обновление за "wearables" платформата на Google

Най-важните новости са официалната API поддръжка на външни циферблати, нови режими на работа, както и разнообразни нови функции. Обновено е и Android Wear приложение за Android. Новата версия ще пристига на етапи към потребителите, което вече е позната практика.

Android wear 5.0

Ще започнем с циферблатите. Google е превел така думата "watchfaces" на български език в онлайн магазина си, а ние им казваме също лице, тапет или външен облик на екрана. Едната важна новост тук е официалния програмно-приложен интерфейс ( API ) за създаване на циферблати. С него Google е решил да улесни разработчиците, които досега бяха принудени да създават отделни приложения за целта. Другата новост е стартирането на нова секция в Google Play, която ще предлага тези циферблати, а дори някои ще трябва да бъдат закупувани. За премиерата на раздел "Циферблати за часовник" са подготвени десетки предложения, част от които са RedBull, Pac Man, Plants vs. Zombies, Santa Racker, The Hundreds, Despicable Me, Craig Ward, Porsche, Rebecca Minkoff и други. Инсталирането на "лицата" от Google Play е подобно на това на стандартните приложения.

Следват кратко анонсиране и на някои нови режими за работа и нови функционалности:

  • Нов режим "Theather mode", който изключва автоматичната активация на умния часовник при различни събития, както и намалява яркостта на екрана до минимум. Така устройството влиза в дискретен режим, който може да бъде деактивиран само с ръчно активиране чрез бутон.
  • Нов режим "Sunlight mode" с максимална яркост на екрана, който е подходящ при силна слънчева светлина. Естествено той пристига със съответното по-лакомо усвояване на енергията от батерията.
  • Нова възможност за промяна на някои настройки чрез приплъзване отгоре надолу по екрана. Засега позволява промяна на различните режими, както и преглед на различни данни.
  • Дългоочакваната възможност за връщане за преглед на екранна карта (най-често някакво известие), когато е била пропусната случайно.
  • Списък с последно използваните действия. Това е нещо като алтернатива на инсталирането на външни "app лаунчери".
  • Улесняване на блокирането на избрани нотификации
  • Нови функции за достъпност, включващи увеличение на текст, инверсия на цветовете и т.н..

Освен обновлението на платформата от страна на часовника, Google са подготвили и обновено Android Wear приложение за страната на умните телефони с Android. То също предлага редица нововъведения. Едно от тях е улесненото търсене, инсталиране и сменяне на циферблатите директно от смартфона. Добавена е и информация за батерията, което работи подобно на графиките (с процентите и "харчещите" ток приложения) за смартфона или таблета. Обновеното приложение включва и страница с данни за паметта, позволявайки на потребителите да следят приложенията и изискванията им за пространство, което би било полезно след последното въвеждане на възможност за съхраняване на музика на носимо устройство.

Изображенията са от официалният блог на Google. Предлагаме и едно полезно клипче с представяне на Watch Face API, което би било интересно повече на професионалистите.

 comments powered by Disqus