GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-12-13 21:13:00


Все пак във FaceRepo и другите подобни сайтове остават стотици чудесни "лица", разработени и предоставени за свободна употреба от общността на феновете на умни часовници.


Часовникарският бизнес срещу копирането на дизайна на циферблатите му от умните часовници

Традиционните часовници са ограничени до само едно "лице". Така решихме да наричаме циферблатите им. Умните часовници пък позволяват на собствениците си да инсталират неограничен брой такива "лица" (или пък тапети, watchfaces и т.н.), за да изразят своите настроение, любима тема, предпочитана марка или хоби.

Лица за умни часовници

До скоро беше възможно да имате виртуална реплика на лицата на най-популярните класически часовникарски марки директно на екраните на вашите носими устройства. Това вече ще бъде значително затруднено, защото част от най-големите във бранша са се изнервили и са взели мерки за прекратяване на тази практика, която, според тях, нарушава авторските им права. Компании като IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Mondaine, Swatch, Flik Flakса, Cartier и т.н. са изпратили съобщения към редица сайтове и хостинг доставчици, които съхраняват и предлагат за изтегляне виртуални реплики на най-популярните им циферблати. Премахването трябвало да се случи до 24 часа или щели да последват по-сериозни съдебни искове.

Информацията се потвърждава и от портала FaceRepo, който е специализиран в предлагането на "watchfaces" за умни часовници. Този сайт също е получил съобщения от големите производители, което е довело до въвеждането на филтрираща по ключови думи система, която пък се опитва наблюдава качваното съдържание, за да може своевременно да го премахва, ако има нарушения.

Междувременно Google обнови Android Wear, създаде отделна секция за "watchfaces" в Google Play и улесни желаещите да разработват свои лица. Дори и започна да ги продава.comments powered by Disqus