GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-01-10 01:45:32


Alcatel OneTouch Watch притежава много интересни черти, но и странни компромиси.


Alcatel OneTouch Watch е официално представен

Преди няколко дни Ви информирахме за заявката на "бранда" Alcatel OneTouch да представи умен часовник в дните на технологичното изложение CES 2015. Бяха ни обещани кръгъл дизайн и много атрактивна цена. Премиерата на Alcatel OneTouch Watch се случи и вече имаме по-детайлна информация за новото устройство.

Умен часовник Alcatel OneTouch Watch

Първо ще отбележим, че то работи със собствен софтуер (операционна система) и ще продължим с техническите му данни:

  • Процесор (чипсет): STM429
  • Дисплей: 1.22” инча, 262K цвята
  • Свързаност: Bluetooth 4.0, NFC
  • Батерия: 210mAh, работо от 2 до 5 дни, зареждане за 1 час
  • Сензори: акселерометър, жироскоп, алтиметър, сензор за сърдечен ритъм, E-компас
  • Защита: IP67
  • Други полезни възможности: NFC, Вибромотор
  • Съвместимост: Android 4.3+ и iOS7+
  • Размери: Дебелина на корпус - 10.5 мм; Диаметър - 41.8 мм; Дебелина на верижка / каишка - 3.5 мм; Ширина на верижка / каишка - 20 мм

Безспорно една от най-важните характеристики на Alcatel OneTouch Watch е възможността за работа с устройства ( най-вече смартфони ), управлявани от Android 4.3+(или по-висока)  и iOS 7(или по-висока). Тази съвместимост с двете популярни мобилни операционни системи е нещо нетипично за повечето актуални умни часовници (от популярните продукти засега само Pebble има такава съвместимост ). Трябва да се отбележи, че връзката с устройство, управлявано от Android, може би ще дава малко повече функционалност. Самата връзка се осъществява чрез Bluetooth 4.0.

Умен часовник Alcatel OneTouch Watch

Сега идва ред на една малко по-неприятна информация. Трудно е да се забележи, но дисплеят на Alcatel OneTouch Watch не е изцяло кръгъл и не запълва изцяло корпуса. Освен широката неактивна рамка (черен, но разграфен пръстен около дисплея), която обгражда екрана, част от него е също изрязана. В долната му част се намира черна лента, която скрива важен хардуер ( и май зона за управление с приплъзване и почукване ). Това вече ни е познато от Moto 360, където обаче можем поне да се радваме на изключително тънка рамка. В LG G Watch R пък имаме изцяло кръгъл дисплей, но пък решението е било компромис с дебелината на рамката.

Ще разгледаме и функционалността на новото устройство. Проследяването на активността на собственика се осъществява чрез акселерометър, жироскоп, алтиметър, сензор за сърдечен ритъм и електронен компас. Събират са данни за проследяване на съня, покритите дистанции, изминати стъпки и изгорени калории. Умният часовник поддържа нотификации за позвънявания, социални мрежи и т.н. Вибрация намопня за отдалечаване от телефона, а функция за намирането му активира звуков сигнал. Обещаният дистанционен контрол на мултимедията на свързания смартфон е наличен, както и управлението на камерите.

Умен часовник Alcatel OneTouch Watch

Батерията не е с голям размер ( 210mAh ), но производителят обещава впечатляващите от 2 до 5 дни време за работа с едно зареждане. Зареждането е доста бързо и се случва в рамките на 1 час. Тук идва и най-интересната характеристика на този умен часовник. Става дума за хитър USB конектор, който е вграден във верижката. Така устройството може да бъде зареждано без нужда от специално зарядно. Не сме напълно ситурни, но това може би ограничава избора на верижки само до няколкото варианта (sporty dark red / volcano black, feminine all-white, classic chrome/dark gray и elegant metal-white ), предлагани официално от производителя. Верижките са от различни материали и в различни цветове, но не всички варианти ще са достъпни при старта на продажбите. Като цяло външният вид на продукта е подходящ и за двата пола.

Умен часовник Alcatel OneTouch Watch

Очакваната пазарна премиера трябва да се случи през месец март, а цената ще бъде 149$ щатски долара. Тази цена донякъде потвърждава твърдението на Alcatel OneTouch, че мисията им е да направят последните технологии при умните часовници достъпни за всички. Ние обаче мислим, че в този модел са направени някои компромиси, които ще подразнят една част от публиката.

Изображенията са от прессъобщение на Alcatel OneTouch.comments powered by Disqus