GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-01-26 03:08:00


Дали инженерите на корейския гигант ще са първите, които ще успеят да предложат напълно кръгъл дисплей с изтънчена рамка?


Слухове за характеристиките на първия кръгъл часовник на Samsung

Умните часовници с по-традиционни кръгли форми са на мода. Пазарният монополист при носимите електроники за миналата година досега обаче нямаше такъв продукт в каталога си. Става дума за гиганта Samsung, който може би смята съвсем скоро да коригира тази липса в серията Gear. Засега няма официален анонс на производителя за разработка на подобна джаджа, но слухове из Мрежата информират, че новият продукт има кодово име Orbis и ще бъде представен на технологичното събитие MWC 2015 ( 2 - 5 март в Барселона ). Обобщаваме информация от няколко източника, но най-детайлни новости открихме на страниците на специализирания ( за Samsung ) портал SamMobile. Интересно изображение се появи и на страница на патентната организация WIPO.

Samsung Orbis Gear кръгъл умен часовник

Най-интересният детайл в бъдещото устройство би трябвало да е въртяща се рамка (безел) на корпуса, която чрез въртене и натиск ще контролира различни функции в зависимост от контекста. Този основен инструмент за управление ще позволява приемане и отхвърляне ( чрез натискане) на входящи повиквания, пренасочване към гласова поща, изпращане на готови съобщения, преглед на известия, прелистване и избор на менюта, контрол над основните приложения (аларми, Find My Device, Weather, приложения за музика и т.н.). Предвидено е и отваряне на API ( и съответно SDK ) за разработчиците, което ще позволи използването на въртящата се рамка ( или пръстен) във външни приложения.

Важно е да отбележим, че подобен подход за управление на умен часовник видяхме още през миналата година като разработка на младия учен Gierad Laput.

Втората интересна черта, която слуховете отреждат за необявената джаджа, e удобството на безжично зареждане. Тази характеристика беше една от най-впечатляващите възможности на успешния умен часовник Moto 360. Досегашните предложенията на Samsung не само не предлагаха безжично зареждане по някакъв стандарт, но повечето модели дори притежаваха дразнещи и неудобни приставки, в които трябваше да бъдат поставяни джаджите, за да се заредят. Анализите предполагат, че Orbis ще първият умен часовник на Samsung, предлагащ безжично зареждане по някой от разпространените стандарти.

Трети слух предполага, че Orbis ще има още една уникална характеристика, която всъщност няма да е толкова уникална, защото наскоро я видяхме при конкурентния Apple Watch ( там се нарича Digital Crown). Става дума за многофункционална коронка ( въртящ се страничен бутон, който при традиционните часовници "навива" механизма и настройва дата и час). Липсват повече детайли около принципа на работа на коронката ( на горното изображение не откриваме тази коронка ), но се споменава, че тя управлява функции като преглед на менютата, активиране на S-voice, изпращане на бързи съобщения и т.н..

Операционната система на Orbis вероятно отново ще е "вътрешнозаводският" Tizen. За разлика от останалите продукти в серията Gear ( без Gear Live с Android Wear), Orbis няма да има възможности за провеждане на разговори ( дори и чрез свързан телефон). Той само ще сигнализира за повиквания и ще предлага възможност за приемане или отказване на разговор през свързания смартфон. Продуктовият номер на новата джаджа би трябвало да е SM-R720. Позицията на цената сигурно ще е във най-високия клас, където засега намираме само Apple Watch.

Дали Orbis ще бъде най-атрактивният умен часовник на Samsung досега? Ще разберем съвсем скоро. Официален анонс липсва, но все пак очакваме премиерата на флагманския смартфон Samsung S6, чийто перфектен компаньон би бил един кръгъл умен часовник.comments powered by Disqus