GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-05 04:00:00


Интересно е, че на пазара на умни часовници все пак съществуват предложения, които са съвместими с почти всяка операционна система.


Статистики за употребата на различните версии на най-популярните мобилни операционни системи

Умните часовници все още търсят своя най-верен път към масовия купувач. Доминиращият подход на технологията в момента предполага те да работят съвместно със свързано устройство ( смартфон, фаблет, таблет и т.н.). Затова изборът на умен часовник зависи от устройството, чийто компаньон ще е той. И най-вече от неговата операционна система. Най-популярните продукти на пазара не са съвместими с всяка от познаните мобилни платформи. Затова статистиките за употребата на различни версии на операционните системи са важни за ориентирането в ситуацията при умните часовници. Google и Apple регулярно публикуват данни по тази тема. Така те помагат на разработчиците да съобразяват приложенията си с актуалното положение на потребителските нужди. В началото на месец февруари 2015г. бяха представени последните данни за двете най-популярни платформи.

Google Android versions feb 2015

Основната новина при Android на Google е, че Android 5.0 Lollipop, който бе предложен преди малко повече от 3 месеца, най-накрая се появи в статистиките. Той веднага заема 1.6% от устройствата с Android, макар масовите обновления до тази версия да стартират тепърва. Android 4.4 KitKat, който пък е достъпен от една година, прави скок до 39.7%. Това обаче все още е по-малък процент от дела на Android Jelly Bean, който във всичките си версии все още държи 44.5%. По-старите версии са замръзнали в процентите си, продължавайки да се намират в 14.2% от устройства с Android. Статистиката на Google се прави на база на данните за версиите на акаунтите, които достъпват Google Play, използвайки последната версия на приложението. Актуалното приложение Google Play поддържа Android 2.2 и нагоре, а оставащите версии би трябвало да обхващат около 1% от устройствата. Междувременно в някои устройства бе забелязана появата на версията Android 5.1 Lollipop.

Съвместимостта с Android Wear можете да проверите на адрес g.co/WearCheck , посещавайки го през браузъра на Вашето устройство.

Сметка: 47.6% ( Всички 4.3+ или 6.3+39.7+1.6 ) от устройствата с Android са съвместими с умните часовници с Android Wear.

Apple iOS Apple Watch умен часовник smartwatch

Прегледът на ситуацията при Apple дава една много по-слабо фрагментирана графика. Актуалната iOS с номер 8 забавя темповете на превземането на нови територии през последните месеци, но вече има дял от 69%. Една голяма част от потребители обаче остават верни на iOS7, който държи 25% от устройствата. Оставащите 3% са за по-старите версии на популярната платформа на Apple. В графиката са включени съответните iOS устройства на Apple - iPhone, iPad и iPod.

Сметка: Apple Watch ще бъде съвместим само със смартфоните iPhone с номера 5, 5C, 5S, 6 и 6 Plus. При някои от по-старите поколения (примерно iPhone 5) може би ще има липси на някакви функционалност. Жалко е, че в списъка отсъства iPhone 4S, който беше получил обновление до iOS8. Горната графика всъщност е относително коректна, защото Apple Watch не се поддържа от досегашните версии на iOS. Предполагаме, че това ще се случи с представянето на обновлението iOS8.2, което очакваме през март 2015г..

Източници на данните са Android Developers и Apple Developer.comments powered by Disqus