GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-13 00:19:00


Според нас Android Wear е най-перспективната операционна система за "wearables". Може би е добрe и Google да даде данни за броя на устройства, които отчитат за работещи с платформата.


Над 720 000 устройства с Android Wear са продадени през 2014г.

Гигантът Google представи новата операционна система за носими електроники Android Wear в началото на 2014г.. Почти година по-късно имаме данни за търговски постижения на продуктите, работещи с тази платформа. Пазарният анализатор Canalys докладва, че през 2014г. са доставени 720 000 устройства с Android Wear. Засега платформата на Google работи на 6 умни часовника, затова всички тези бройки са тяхна заслуга.

Умни часовници с Android Wear

Цифрите не са много впечатляващи, но си имат обяснение. Макар първите устройства, управлявани от Android Wear, да се появиха в търговската мрежа през юли 2014г., истински "апетитните" продукти станаха достъпни доста по късно. Първите хардуерни гостоприемници на Android Wear бяха LG G Watch и Samsung Gear Live, но те не постигнаха огромни продажби, защото съвсем скоро се очакваха по-изпипани продукти. През септември се случиха официалните премиери на останалите 4 модела, който щяха да представят Android Wear през 2014г., но при тях пък се получи недостиг на произведени бройки, както и малки отлагания на датите за стартиране на доставките. Става дума за красивия Moto 360, впечатляващия LG G Watch R, многофункционалния Sony SmartWatch 3, както и финия Asus ZenWatch. Тези предложения наистина не страдаха от слабо търсене, а от недостатъчно производство. Този дефицит продължава и в момента. Търсене има, но в някои държави дори не са се случили официалните пазарни премиери.

Ние сме почитатели на умните часовници, но не можем да не споменем и факторите, които някои анализатори смятат за важни за невпечатляващите резултати. Доста коментатори смятат, че Android Wear e иновативна и бързо растяща екосистема, но все още се намира в детските си години. Това може би спира част от евентуалните купувачи, макар нещата се подобряват изключително скоростно и ефективно. Основните забележки са към недостатъчното оптимизиране на употребата на батерията, както и недостатъчното богаство на приложения.  Друг фактор, който се свързва с по-бавното навлизане на устройствата с Android Wear, е предстоящото стартиране на продажбите на Apple Watch. Това обаче е по-косвена причина, защото потребителите на устройства с Android ( Android Wear ) и iOS ( Watch OS ) нямат много общи пресечни точки. Все пак се очаква умният часовник на Apple да дефинира бъдещето на сегмента, а това кара публиката да изчака развитието на ситуацията.

Анализът на Canalys споменава и резултатите на другите платформи. Вече публикувахме новина за достигането на 1 000 000 продажби от Pebble. Корейския гигант Samsung пък се опитва да поддържа интереса към носимите си продукти, предлагайки портфолио от 6 устройства ( 4 с Tizen OS, 1 със собствена OS и 1 с Android Wear) през последните 14 месеца. Експерти на финансовата институция J.P. Morgan пък прогнозират продажби от 26 000 000 бройки за Apple Watch през 2015г..comments powered by Disqus