GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-21 03:21:00


Златният модел от колекцията Apple Watch Edition може би ще съдържа над 29 грама от благородния метал. Повече тук.


Февруарски новини за Apple Watch

Вече знаем, че умният часовник Apple Watch ще получи пазарна премиера през април. Това бе съобщено преди няколко дни  от изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Очакванията към устройството са големи, защото то може да определи посоката на движение на акциите на калифорнийската компания за дълго време напред.

Apple Watch коронка цена България

Умният часовник e първият изцяло нов продукт на Apple след премиерата на успешния и легендарен таблет iPad през далечната 2010г.. С първото си устройство в категорията на електрониките за носене ( wearables ) технологичният гигант ще се опита да се намеси в пазар, в който засега няма изявен лидер. Apple Watch бе представен през есента на 2014г., но стартирането на продажбите бе насочено към пролетта на настоящата година.

Прогнози

Нов продукт в краткото портфолио на най-голямата ( пазарна капитализия ) компания в света е важен фактор за пазарите. Затова различни анализатори се захванаха с пресмятания и гадания около бъдешето на Apple Watch. Най-голяма популярност засега придоби анализът на Род Хал от финансовата институция J.P.Morgan ( информацията е от appleinsider ), който определи бройката от 26 милиона доставени умни часовника на Apple като напълно достижима до края на 2015г.. В изследване за инвеститорите се прогнозира, че поне 5% от потребителите на 400-те милиона съвместими с Apple Watch смартфони ( толкова ще са притежателите на iPhone5, 5S, 5C, 6 и 6 Plus) ще бъдат потенциални купувачи на новата джажда за тази година. Това означава над 20 милиона продажби на умния часовник. Г-н Хал очаква 2016г. да бъде още по-успешна, защото предрича достигане на 55 милиона продадени бройки.

Очаквания

Самата компания Apple Inc. също има високи очаквания към Apple Watch. Медията Wall Street Journal твърди, че азиатските заводи, които партнират на Apple, са били "помолени" да подготвят между 5 и 6 милиона бройки за пазарната премиера на умния часовник.

Apple Pay за Apple Watch

Според неназовани източници половината от първоначалната продукция ще бъде от най-базовата версия ( вероятно такава ще бъде Apple Watch Sport), която ще стартира като цена от 349$ щатски долара. Около една трета от производството трябва да бъде с моделите от средното ценово ниво ( вероятно това ще е колекцията Apple Watch). За най-луксозната версия ( Apple Watch Edition ) са планирани "оскъдните" 16% от общата бройка на първата масова поръчка, но очакванията са тази колекция да достигне продажби от около 1 милион броя месечно при следващите заявки във втората половина на годината. Прогнозира се, че масовото търсене на колекцията от най-висок клас ще се случи в Китай, където iPhone напоследък се радва на феноменално търсене. Някои анализатори коментират, че луксозните модели от колекцията Apple Watch Edition вероятно ще бъдат най-скъпите продукти, който легендарната американска компания някога е предлагала. Това би могло да означава цена от над 4000$, защото за такива сума са се продавали някои модели на Mac Pro.

Производство

Мениджмънтът на Apple е известен с добро планиране на производството и гъвкава оптимизация в зависимост от нуждите. Миксът в продукцията на 3-те различни колекции ( вижте повече тук за всички модели в колекциите) вероятно ще може да бъде променян бързо. Пилотната поръчка от 5-6 милиона бройки не е много впечатляваща, но дори за нея заводите на доставчиците вече работят на няколко смени без почивка. Тайванският производител Quanta Computer (със заводи в Китай) , който е основен партньор за Apple Watch, преди няколко седмици е стартирал масово производство на пълна пара. Вече е и почти сигурно, че засега Apple ще заложи производството на дисплея само на един доставчик. Става дума за любимата ни корпорация LG.

Ако числата сe окажат верни, Appe Watch бързо ще се превърне в абсолютен доминатор на пазара на умни часовници и носими електроники. По-старите участници в нишата засега не могат и да мечтая за такива успехи. Pebble достигна 1 000 000 доставени умни часовника в края на 2014г., а до същия месец доставените продукти с Android Wear бяха едва 720 000.

Отпадане на някои функции

Междувременно се появиха слухове, че първоначалното обявяване на Apple Watch ( при анонса на Тим Кук ) като уникално устройство за проследяване на здравословното състояние, дневната активност и тренировъчните сесии, може би няма да се окаже напълно точно.

Apple Watch Sport умен часовник

Неназовани източници на Wall Street Journal са споделили, че за разлика от финалния модел, оригиналната концепция е планирала много по-голям брой на здравни параметри, които устройството да проследява. Предполагаше се, че става въпрос за измерване на кръвно налягане, сърдечна активност и нива на стрес. Тези функционалности обаче може би щели да отпаднат за пазарната премиера на първото поколение на устройството. Причините били  твърде многото технологични предизвикателства в момента, както и ограниченията в коректността и качеството на данните, които текущите технологии могат да постигнат. Като пример се дава ситуацията, при която различната стегнатост на часовника към китката е водела до различни резултати. Допълнително забавяне на проекта щяло да предизвика изискването за допълнителни одобрения от регулаторни органи по отношение на някои здравни и поведенчески параметри, които софтуерът трябва да обработи, за да предложи съвети.

Целият горен текст е компилация от слухове, твърдения, вътрешна информация и предположения. Фамозният гигант от Купертино обаче отказва коментар. Съвсем скоро ще видим развръзката.

Изображенията са от официалната страница на Apple Watch.comments powered by Disqus