GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-03 02:19:00


Повече за историята на Pebble можете да намерите в двете наши статии ( тук и тук ) за света на умните часовници през 2014г..


Pebble премина границата от 1 милион доставени умни часовника. Честито!

Pebble е серия от умни часовници, разработвана от  специализираната по темата компания Pebble Technology Corporation, чийто първи модел излезе на пазара през 2013г. след успешно набиране на средства от споделено финансиране в платформата Kickstarter. Оригиналната версия на серията се смята са първи масов умен часовник от ново поколение. Продуктите на Pebble са фаворити на публиката ( макар да нямат пазарните дялове на конкурентите ) и все още се явяват правилен избор за една част от купувачите.

Умен часовник Pebble Steel

През месец март 2014г. статистиките говореха за реализацията на 400 000 бройки от продукцията на Pebble. Почти една година по-късно изпълнителният директор Eрик Migicovsky ( не можахме да го транслитерираме на кирилица ) се е похвалил, че границата от 1 милион доставени към пазара бройки е била премината в края на 2014г.. Постижението на Pebble става още по-впечатляващо, защото се базира на само 2 модела ( Pebble и Pebble Steel ) с идентичен хардуер, които обаче са радват на изключително развита екосистема от функционалната операционна система Pebble OS и над 6 000 приложения ( и лица за екрана). Компанията планира да задържи тези успехи и през текущата година, предлагайки нови модели и нововъведения в платформата си ( Pebble OS ). Макар CEO-то на Pebble  да не е споделило повече детайли, става ясно, че се работи по нов начин за взаимодествие с умния часовник ( преводът на цитата е нещо подобно на "нищо подобно не е използвано досега в умните часовници" ). От по-ранни слухове пък бяхме дочули, че в Pebble са били наети дизайнери, работили по webOS. Това би могло да означава, че популярната операционна система, която вече е собственост на LG ( първо на Palm, а после на HP), може да е източник на интересни идеи за умните часовници на Pebble.

Умен часовник Pebble

Очакваме нови устройства и нововъведения в софтуера на Pebble, но това вероятно ще се случи по-късно през годината. Ще е интересно да видим с какво специализираната компания за умни часовници ще бори големите играчи от богатите екосистеми на Android Wear ( Motorola, Samsung, LG, Sony и Asus ) и Tizen ( Samsung ), както и пристигащия Apple Watch.

Изображенията са от блога на Pebble.comments powered by Disqus