GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-24 17:45:00


Повече за историята на първия масов умен часовник можете да откриете в нашите статии тук и тук.


Това е Pebble Time

Вече Ви съобщихме, че преди няколко дни официалната страница на Pebble Technology Corp. получи тайнствен брояч, който отброяваше минитуте до 17:00 на 24 февруари.

Нов модел Pebble Time

Броячът изтече, моментът настъпи и светът видя новия умен часовник Pebble Time.

Умен часовник Pebble Time червен корпус с черен безел

Създателите на най-обичаната екосистема за умни часовници избраха интересeн начин за реализацията на поредното си творение. Подобно на оригиналния Pebble, новото устройство също стартира живота си (засега ексклузивно само там) от платформата за споделено финансиране Kickstarter ( линк към кампанията ). И отново разби всички рекорди. Целта на финансирането бяха 500 000$ щатски долара, които бяха достигнати за 16 !!! минути. До края на деня ( наше време ) сумата бе набъбнала до 6 000 000$ щатски долара. Публиката искаше новата джаджа. В следващите редове ще разберете защо.

Pebble Time в Kickstarter

Pebble Time има цветен дисплей от Е-paper ( електронна хартия ), за чийто параметри ще научим малко по-късно, но технологията е позната с лесната си четимост на всякаква светлина. Страхотно е, че екранът е винаги включен (always-on), но въпреки това запазва живота на батерията от 5 до 7 дни, каквито са ни познати от Pebble и Pebble Steel. Защитното стъкло е Gorilla Glass. Макар да не си личи особено, безелът (рамката) е от неръждаема стомана, а като цяло материалите изглеждат още по-качествени.

Pebble Time корпус

Новият умен часовник има височина от 9.5 милиметра, което го прави с 20% по-тънък от оригиналния Pebble. Верижките и каишките ще се сменят чрез нов бърз механизъм. Оригиналните са силиконови, но всяка друга каишка или верижка с ширина от 22 милиметра е съвместима ( при предишните модели имаше едно пречещо чопче). Интересна подробност е наличието на специализиран порт ( "smart accessory port"), който може да се ползва от хардуерни производители, желаещи да предложат допълнителни сензори и умни верижки, които да комуникират с умния часовник. По този начин Pebble Time се превръща в нещо повече от умен часовник , защото става платформа, която може да се интегрира с други устройства. Производителят обещава да публикува цялата необходима информация за дизайна, за да позволи на ентусиастите да създават свои верижки, каишки, поставки, капаци и калъфи. Важна иновация е внедряването на микрофон, позволяващ отговаряне на нотификации от популярни приложения ( SMS, Hangouts, Gmail, Facebook Messenger, WhatsApp и т.н., но за iOS засега само Gmail) чрез гласови съобщения. Предвидена е и употребата на часовника като диктофон за гласови бележки. Запазена е защитата от вода ( water resistant ), позната от предните модели.

Timeline в Pebble Watch

Хардуерът на Pebble е изцяло нов, а софтуерът е основно преработен. Важно е, че добрите страни, които спечелиха милионната общност ( плюс десетки хиляди разработчици ) около Pebble OS, са запазени. Новата версия на операционната система въвежда различен подход на организиране и показване на контекстна информация (нотификации, напомняния, събития, метеорологична прогноза, новини, полети, упътвания ). Той се нарича Timeline, а в него ще могат да се вмъкват (pin-ват) приложения. Данните от приложенията вече не е разпръснати в различните им менюта, а са подредени хронологически, за да може потребителят да преглежда информация от миналото, настоящето и бъдещето. Достъпът до съдържанието е възможен чрез физическите бутони на корпуса. Променено е и менюто с приложенията. Всички досегашни приложения ( над 6500 ) и лица ( циферблати, тапети ), разработени за Pebble и Pebble Steel, ще могат да се ползват и при Pebble Time, макар освежаването им към новите цветове да е препоръчително. Новият интерфейс скоро ще бъде достъпен и за предишните два умни часовника на Pebble.

Цветови варианти на Pebble Time

Pebble Time e съвместим с операционните системи Android ( Android 4.0+ ) и iOS ( iOS 8 на iPhone 4s и нагоре). Цената за първите поддръжници в Kickstarter ( техните бройки са гравирани ) ще бъде 159$ щатски долара ( има различни варианти в завимост от бройката и квотите, които бързо ще се изчерпят), а предлаганите първоначално цветови варианти ( засега само със силиконови каишки) на устройството са 3 ( черен часовник с черен PVD стоманен безел, бял часовник със сив PVD стоманен безел, червен часовник с черен PVD стоманен безел). Доставките ще започнат от май 2015г.. Извън кампанията в Kickstarter, новото устройство ще се предлага в онлайн и офлайн търговски мрежи за 199$ щатски долара. В Европа обикновенно цените на Pebble са по-високи.

Новият умен часовник на Pebble е изключително устройство. Единствената забележка може да бъде външният му вид, но очакваме подобрения във визията, каквито видяхме при Pebble Steel.comments powered by Disqus