GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-27 00:41:00


Около милион собственици на Pebble предизвикаха рекорди в Kickstarter. Какво биха могли да предизвикат 400-те милиона собственици на iPhone (5+), съвместими с Apple Watch?


50 000 поддръжници на Pebble Time за 60 часа

Цветове на умен часовник Pebble Time

Преди няколко дни на страницата на производителя на умни часовници Pebble се появи тайнствен брояч. Той отброяваше времето до 17:00 часа на 24 февруари. Моментът настъпи и светът (интересуващ се от темата) видя трети модел в портофолиото на Pebble. Новото устройство, наречено Pebble Time, бе предложено за споделено финансиране в Kickstarter ... и разби всички рекорди на тази платформа за подкрепа на иновативни идеи.

Някои коментатори се подразниха от решението на Pebble да проведе кампания за новия си модел в Kickstarter, защото компанията има ресурсите да произведе сама новия си продукт. Подобна стъпка не противоречи на правилата на Kickstarter, а и се е случвало преди. Доколкото знаем, платформата за групово финансиране има имиджов и финансов интерес от подобни престижни проекти в портала си. Други наблюдатели пък се подразниха на малкия праг от 500 000$ щатски долара, който бяха си определили от Pebble. Логично беше, че компания, която има над 1 000 000 доставени продукта, няма да има проблем в предизвикването на голям интерес към новото си творение. Според нас идеята на Pebble бе да направи нещо като носталгичен жест ( и маркетингов ) към легендарния успех на оригиналния Pebble през през 2012г., поддръжниците (backers) и самата платформа за финансиране. Производителят наистина нямаше нужда от финансова подкрепа на проекта, защото по-късно се оказа, че Pebble Time вече е в производство и първите няколко десетки хиляди бройки се подготвят в заводите на доставчиците.

Pebble Time продажба

Следват няколко реда за успешните първи дни на Pebble Time. Кампанията в Kickstarter стартира 15 минути преди изтичането на брояча. След 32 минути (17 минути след нулирането на брояча) поставената цел от 500 000$ щатски долара бе постигната. След още 15 минути сумата бе 1 000 000$. Страницата на Kickstarter не издържа на количеството на ентусиастите и се срина за няколко минути. След по-малко от 5 часа сумата набъбна до 5 000 000$, а предишният рекордьр за това число бе проектът Coolest Cooler, но който обаче му бяха нужни над 7 дни. След 60 часа постижението е 11 000 000$. Предишното финално постижение на първия Pebble (10 200 000$) бе надминато. Единственото препятствие до нов рекорд за най-успешна кампания в Kickstartet е гореспоменатият проект Coolest Cooler, който е постигнал 13 200 000$. До края на кампанията остават 29 дни, а резултатът е ясен. Според нашите сметки 50 000 поддръжници в различните квоти (pledge) се равняват на 65 000 бройки от новия умен часовник.

Умен часовник Pebble Time
Сега ще се върнем към информацията за Pebble Time. Новото устройство предлага цветен екран, нов интерфейс, различен дизайн, микрофон, заряд за цяла седмица и много нови функции. Подробности можете да намерите в нашата първа новина за представянето на устройството, но междувременно в Reddit се проведе сериозна дискусия между екипа на Pebble и заинтересованата публика. Тя даде доста допълнителна информация:

 • Pebble и Pebble Steel ще получат новата версия на Pebble OS, но след време
 • Процесорът ще бъде  ARM Cortex M4, работещ на 100Mhz.
 • Дисплеят е леко извит, а разделителната му способност е 144 на 168 пискела (180 пиксела на инч). Предните версии на Pebble имат същата резолюция, което е добре за съвместимостта на приложенията и лицата за екрана. Цветовете са 64. Не се използва технология на Mirasol. Цветовата схема на интерфейса ще зависи от конкретното приложение, но след първата версия на софтуера.
 • Зареждането ще става с кабел, който се "залепва" чрез магнит за гърба
 • Приложеният ще имат достъп до 64KB of RAM. Няма ограничение за броя на приложенията, а за общия им размер. Това ще бъде валидно и за предишните модели с новата версия на Pebble OS.
 • Новата версия на Pebble OS ще синхронизира средно около 48 часа ( 24 часа минали и 24 часа бъдещи ) от събитията, ако се изгуби връзка със смартфона. Приложенията се кешират на умния часовник, затова ще работят и без връзка със смартфона. При Pebble и Pebble Steel положението ще малко по-различно, защото имат по-стар хардуер.
 • Не се подготвя официална поддръжка на Windows Phone ( Windows 10 ), но се помага на трета страна, която се опитва да създаде такава съвместимост. Май Microsoft много искат да работят с Pebble, но последните нещо се дърпат. Списък с официално и неофициално съвместими с Pebble операционни системи ще намерите тук.
 • Bluetooth връзката на новото устройство ще е активна до над 50 метра при добри условия
 • Специалния порт за аксесоари може да ползва или отдава енергия на свързаните с него устройства и модули
 • Липсва NFC , но вероятно ще се предлага като външно устройства, което работи със специалния порт за аксесоари
 • Налични са следните сензори: акселерометър, 3D компас, сензор за осветеност
 • Липсват LED светлината, позната от Pebble Steel
 • Потребителите предложиха няколко идеи, които може би ще бъдат приети от екипа. Пример - обръщане на екрана за ползване на друга ръка

Всички въпроси и отговори можете да разгледате в дискусията в Reddit, която тепърва се разраства.

Предлагаме и едно видео на медията The Verge, която прави кратък преглед на новото устройство, както и интервюира създателите му.comments powered by Disqus