GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-03-12 02:10:00


Apple Watch е страхотен продукт. Цените на колекциите Apple Watch и Apple Watch Sport са поносими. Цената на Apple Watch Edition обаче е възмутителна, макар "за всеки влак да си има пътници".


Какво трябва да знаем за Apple Watch?

Умен часовник Apple Watch

Дълоочакваният умен часовник Apple Watch бе официално представен в началото на миналата есен, но някои детайли около новото устройство останаха недоизяснени. Тогава разбрахме, че продажбите ще стартират в първите месеци на 2015г., но преди това са нуждаехме от още едно финално "доуточняващо" представяне на творението на гиганта от Купертино. Такова мероприятие се проведе на 9 март. В минутите на събитието "Spring Forward" калифорнийската компания представи пред медии и технологична публика липсващите детайли от информацията за първото поколение на умните си часовници. И пак останаха въпросителни.

Предлагаме Ви първия нов рекламен клип, който бе публикуван след финалното представяне на Apple Watch.

 

Продължаваме с важните неща за новото устройство.

Продажба на Apple Watch

Предварителните продажби ще са възможни от 10 април. Реалните продажби и доставки стартират от 24 април. Apple ще се опитат да направят по-глобална пазарната премиера, но на 24 април стартират в 9 страни. Списъкът включва Великобритания, Австралия, Китай, Япония, Хонконг, Германия, Франция, Канада и САЩ.

Цени на Apple Watch

Вече знаете, че Apple Watch ще се предлага в 3 колекции и в 2 размера на корпуса. Вече знаем точните цени на различните модели. Това са цените в САЩ, а у нас вероятно официалните и неофициалните такива ще са по-различни. Верижките и каишките ще се продават и отделно с цени от 60$ щатски долара до  стотици щатски долара.

Моделите от колекцията Apple Watch Sport ще струват 349$ щатски долара за 38-милиметровите корпуси и 399$ долара за 42-милиметровите варианти. Корпусът тук е от анодизиран ( анодиран ) алуминий, гърбът от композитен материал, а екранът е защитен от усилено Ion-X стъкло. Каишките са от флуороеластомер. Повече за Apple Watch Sport можете да научите от нашата специална статия за моделите на умния часовник. Видеоклип за изработката на този корпус можете да изгледате под този абзац.Моделите от колекцията Apple Watch ще стартират от 549$ щатски долара за 38-милиметровите корпуси. В зависимост от верижките и каишките тези модели ще достигат до 1049$ щатски долара. За вариантите с 42-милиметрови корпуси цените ще са с 50$ щатски долара по-високи. Корпусът тук е от висококачествена полирана неръждаема стомана ( 316L stainless steel ), гърбът е керамичен, а екранът е защитен със стъкло от сапфир-кристал. Верижките и каишките в тази колекция могат да бъдат изработени от кожа, неръждаема стомана или флуороеластомерна гума (пластмаса). Повече за Apple Watch можете да научите от нашата специална статия за моделите на умния часовник. Видеоклип за изработката на тази корпус можете да изгледате под този абзац.Моделите от колекцията Apple Watch Edition ще стартират с цена 10 000$ щатски долара, а  най-скъпата комбинация ще достига до 17 000$ щатски долара. Apple Watch Edition ще се произвежда в ограничени количества и ще се продава на специални места. Watch Edition е най-скъпата и ексклузивна колекция на Apple Watch. Корпусите на моделите са изработени от 18-каратово злато ( не е просто покритие, а изцяло златна сплав), което е обработено ( и патентовано ) от металурзите на Apple, за да стане почти 2 пъти по-здраво от стандартната сплав. Верижките и каишките на Watch Edition могат да бъдат от кожа или флуороеластомерна гума. Гърбът е керамичен, а екранът е под стъкло от сапфир-кристал. Повече за Apple Watch можете да научите от нашата специална статия за моделите на умния часовник. Видеоклип за изработката на тази корпус можете да изгледате под този абзац.Нови детайли от информация

Вече сме публикували доста статии за Apple Watch. На събитието "Spring Forward" не видяхме нищо изненадващо, но ни се изясниха доста детайли, които не бяха доизяснени. Ето някои от тях:

 • Apple Watch e часовник със синхронизирана точност от плюс или минус 50 милисекунди
 • Apple Watch е напълно функционален музикален "плеър", "фитнес тракер", дистанционно, дигитален ключ, терминал за Apple Pay и комуникационно устройство ( известия, съобщения, поща и т.н.)
 • Apple Watch позволява провеждането на разговори. Има вграден микрофон и говорител.
 • Apple Watch комуникира със свързаните смартфони по Wi-Fi или Bluetooth. Wi-Fi връзката работи и без телефона, което позволява по-голяма свобода в дома и офиса. Има NFC за нуждите на Apple Pay.
 • Умните часовници Apple Watch ще могат да комуникират директно един с друг. Функцията се нарича Digital Touch.
 • Свързаният смартфон iPhone ще изтегля приложенията за Apple Watch от Apple Watch Store
 • Батерията са рекламира като "all-day battery life", което означава около 18 часа при типична употреба. Зареждането е с безжична индукция чрез магнитно зарядно MagSafe. Слух: Човек на Apple е споделил, че батерията е смяняема, което е добра новина, защото публиката се притесняваше, че амортизирането й ( слух твърди за живот от 3 години ) ще направи джаджата безполезна.
 • Големите световни компании ще участват в платформата на Apple, подготвяйки собствени приложения за Apple Watch. Става дума за компании от ранга на BMW, Facebook, Salesforce, самолетни компании и т.н..
 • Устройството е в пълния си блясък при свързване с iPhone. Apple Watch е съвместим с iPhone 5c, 5s, 6 и 6 Plus. Минималната изискуема версия на iOS е 8.2 ( ще бъде пусната към потребителите през март).
 • Siri се активира с командата "Hey Siri" или натискане на коронката Digital Crown
 • Сапфирените лещи използват комбинация от инфрачервена и LED технологии за по-голяма прецизност на измерването на сърдечния ритъм
 • Apple Watch използва iPhone за GPS
 • Защитата е по стандарт IPX7, което означава, че може да се мокри ( мие ) леко и кратко, но не е подходящ за дълго къпане и плуване

Всички останали характеристики и детайли за Apple Watch можете да откриете в нашите публикации по темата.

Приложения за Apple Watch

Приложенията, които ще се появат в Apple Watch ( и съвместимите с него приложения за свързания iPhone ) ще определят бъдещeто на този умен часовник. Вече бяха демонстрирани версии на популярни приложения, които придават смисъл на това устройство. Очакваме още много, защото съответните инструменти ( WatchKit API ) са достъпни и разработчиците работят усилено. Анализатора твърдят, че при пазарната премиера устройството може да се "радва" на изумителните 100 000 съвместими приложения.

Кому е нужен?

При дебюта на първото поколение на iPad имаше подобни въпроси. Мненията за "голям iPhone" и "лаптоп без клавиатура" не попречиха на легендарния таблет да намери своето място. След 2 представяния Apple Watch все още е загадъчна джаджа. Кому е нужен? Не е ясно, но много хора го искат.comments powered by Disqus