GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-03-02 02:54:00


Ако тайванската компания определя сегмента като "критичен", то нека скоро ни зарадва и с умен часовник.


MWC 2015: HTC се включва в нишата на носимите електроники с HTC Grip

Реномираният технологичен ( смартфони и таблети ) производител HTC отдавна бе заявил интерес към участие в "горещия" пазар на носимата електроника ( wearables ), но все отлагаше премиерата на подобен продукт. Няколко пъти коментирахме възможна разработка на умен часовник, но се оказа, че първата  електроника за носене на компанията ще бъде умна гривна. Тя бе разкрита в деня преди официалния старт на изложението MWC2015.

Умна спортна гривна HTC Grip

Умната гривна HTC Grip е доста иновативен "фитнес тракер", екипиран с GPS модул. Софтуерът на устройството е съвместна разработка с UA Record ( част от Under Armour ), а резултатът е съвместимост с Android ( 4.3+) и iOS ( версия 7+) . HTC Grip може да се употребява в широк кръг от активности ( колоездене, бягане и т.н. ), а данните се предават към богатото на функции приложение на UA Record.

Като устройство, насочено към физически активните потребители, HTC Grip включва няколко сензора ( sensor hub ) - жироскоп, компас и акселерометър ( G Sensor 2-16g ), но страда от липсата на сензор за сърдечен ритъм. За сметка на това е съвместим с подобни външни измервателни уреди, комуникиращи по Bluetooth.

Екранът на HTC Grip e с 1.8"-инчов PMOLED (Passive Matrix OLED) панел, а резолюцията - 180 на 32 пиксела ( 90 ppi ). На дисплея ще се изобразяват спортните постижения, но и полезни известия ( текстови съобщения, входящи повиквания, аларми от календар ) от смартфона ( таблета или фаблета). Помислено е и за дистанционно управление на музиката в свързаното устройство.

Батерията ( 100mAh ) би трябвало да издържа около 2.5 дни, но при употребата на GPS времето за работа спада до около 5 часа. Настоящият рекорд при мъжете в маратона ( 42,195 km ) е 2 часа 2 минути и 57 секунди.

Гривната ще се предлага в 3 размера, позволяващи прецизно напасване, както и в няколко разцветки. Защитата от вода е по стандарта  IP57, което позволява потапяне в до 1 метър вода за 30 минути.

Продажбите на HTC Grip ще стартират малко по-късно през пролетта. Това ще се се случи първоначално в САЩ, а цената ще е 199$ щатски долара.

Разгледайте и микросайтът на HTC Grip !comments powered by Disqus