GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-03-29 05:23:00


Едно от най-интересните нововъведения в новото поколение на Pebble Time са Smartstraps.


Кампанията на Pebble Time в Kickstarter финишира с рекордни резултати

Pebbe Time и Pebble Time Steel

Преди повече от месец на официалната страница на производителя Pebble Technology Corporation се появи тайнствен брояч, който предизвика интереса на технологичната публика. В 17:00 часа на 24.02.2015г. бе разкрито новото поколение на популярната серия от умни часовници. Новото устройство бе наречено Pebble Time и моментално подобри всички рекорди в платформата за споделено финансиране Kickstarter, където изненадващо бе предложено като единствен вариант за първоначална поръчка. Няколко дни по-късно на страницата на Pebble се появи нов брояч на време, но този път не му бе обърнато достатъчно внимание, защото никой не подозираше за по-приятната изненада, която предстоеше да бъде анонсирана. След още няколко дни минутите изтекоха, за да бъде представен още по-добър умен часовник - Pebble Time Steel. Донякъде новият вариант може да бъде приет като по-изпипана метална опаковка за оригиналния Pebble Time ( той е само с метален безел), но има и няколко важни разлики ( по-голяма батерия, корпус от неръждаема стомана, покрития в 3 цвята, различна окомплектовка ).

И така кампанията в Kickstarter продължи цял месец, за да приключи преди няколко часа с рекордни резултати. Набраната сума за месец е 20 338 986$ щатски долара ( предишен рекорд на оригиналния Pebble - под 11 млн. щатски долара). Официалните данни показват и 78 471 поддръжници в различните квоти, а общата бройка на поръчаните умни часовници трябва да е около 96 хиляди ( 59 хил. Pebble Time и 37 хил. Pebble Time Steel , 77,5% по са поръчали по 1 бройка, 5% са поръчали по 1 бройка от всеки модел).

Както бе уточнено по-нагоре в текста, кампанията в Kickstarter стартира на 24 февруари. Първоначалната цел от 500 000$ щатски долара  ( крайната сума е 4,000% по-голяма ) бе постигната за 17 минути. Границата от 1 000 000$ бе премината след 32 минути. След по-малко от 5 часа сумата набъбна до 5 000 000$, а предишният рекордьр за това постижение бе проектът Coolest Cooler, който обаче изчака над 7 дни за това събитие. Над 50 000 умни часовника от новото поколение бяха поръчани през първите 48 часа. След 60 часа постижението бе 11 000 000$. Предишното абсолютно постижение на оригиналния Pebble ( 10 266 845$ ) бе надминато. След допълнително стимулиране от разкриването на версията Pebble Time Steel, към която доста поддръжници се пренасочиха, платформата на Kickstarter все повече не смогваше на посетителите и се сриваше за няколко минути. С времето нещата се поуспокоиха, но сумата набъбваше милион след милион.

Умни часовници Pebble Time и Pebble Time Steel

Някои коментатори се подразниха от решението на Pebble да проведе кампания за новия си модел в Kickstarter, защото компанията има ресурсите да произведе сама продукта. Подобна стъпка не противоречи на правилата на Kickstarter, а и се е случвало преди. Доколкото знаем, платформата за групово финансиране има имиджов и финансов интерес от подобни големи и престижни проекти. Други наблюдатели пък се подразниха на малката цел от 500 000$ щатски долара, която бяха си поставили от Pebble. Логично е компания, доставила над 1 000 000 умни часовника, да няма проблем в предизвикване на огромен интерес към новото поколение на продукцията си. Според нас идеята е била да се направи нещо като носталгичен жест ( и маркетингов ) към легендарния успех на оригиналния Pebble от 2012г., както и на неговите поддръжници (backers) и самата платформа Kickstarter. Производителят наистина е нямал нужда от финансова подкрепа на проекта, защото малко по-късно се оказа, че Pebble Time вече е в производство, а няколко десетки хиляди бройки вече са подготвени в заводите на доставчиците.

В часовете около финиширането на компанията бе показан и дизайнът на гравираните бройки на Pebble Time. Поддръжниците на двете кампании ( 2012г. и 2015г. ) ще бъдат "почетени" с по-специална версия.

Гравиран гръб на Pebble Time за поддръжниците в Kickstarter

Кампанията вече приключи и е време да насочим вниманието си към спазването на цялостния график за производство, както и стартиране на първите доставки. За Pebble Time купувачите от Kickstarter трябва да почакат за май, а за Pebble Time Steel до юли.

Цената за поддръжниците в Kickstarter стартираше от 159$ щатски долара ( в завимост от бройката и квотите) , а за Pebble Time Steel - от 250$ щатски долара. Нормалните продажби в търговската мрежа ( онлайн и офлайн ) ще стартират на цени от 199$ щатски долара за Pebble Time и 299$ щатски долара за Pebble Time Steel. В Европа обикновенно цените на Pebble са по-високи. Първото поколоние на Pebble и Pebble Time все още остава в продажба, а може би там ще можем да очакваме и интересни промоции.comments powered by Disqus