GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-03-22 03:11:00


Tag Heuer вече имат малък опит в нишата, защото разработиха лимитирана серия от умни часовници за ветроходния отбор на Oracle.


Новини около първия умен часовник на TAG Heuer

Умен часовник TAG Heuer в партньорство с Google и Intel

Умните часовници отдавна са любима тема на технологичните медии, заинтригуваните наблюдатели и ранните купувачи на иновации ( "ърли адоптерс" ), но напоследък започнаха все повече да привличат вниманието на масовата публика, която започна и да купува. Вече няколко години нишата се доминира от глобалните гиганти на технологичния свят ( Samsung, LG, Motorola, Asus и т.н. ), но успешното развитие започва да притеснява традиционните производителите на класически ръчни часовници ( най-вече в ниския клас), които се принуждават да обръщат "плах" поглед към странната конкуренция. Особено отчетливо активизиране на обещанията за включване в нишата се наблюдаваха след анонсирането на Apple Watch през миналата есен, когато на всички бе даден ясен сигнал, че умните часовници са приоритет дори на най-голямата ( като пазарна капитализация ) корпорация в света.

Преди няколко месеца Ви бяхме информирали, че популярният производител на луксозни класически часовници TAG Heuer обяви своите планове за представяне на умен часовник. Заявката бе дадена от Жан - Клод Биве ( Jean-Claude Biver ), кото се явява шеф на часовникарския бизнес на френската група за луксозни стоки LVMH, чията собственост е и TAG Heuer. Официален анонс на иновативния продукт трябваше да се случи на специализирано събитие Baselworld 2015, който се провежда от 19 до 26 март. Часовникарското изложение вече е в разгара си, а нещата около TAG Heuer и умните часовници се поизясниха. 

Забавихме няколко дни публикуването на новината, за да съберем повече полезна информация. TAG Heuer не направи премиера на умния си часовник, но обяви, че работи активно по разработката му. Значимостта на проекта се разкрива от факта, че партньори на швейцарския производител са легендарните гиганти от Силициевата долина - Intel и Google. Нарочна пресконференция на щанда на TAG Heuer наблегна предимно на новото партньорство ( следва клип от леко "превъзбудената" пресконференция ), но все пак бяха разкрити и детайли около общото творение.

Първият умен часовник на TAG Heuer все още няма име, но премиерата му е обещана за есенните дни на месец октомври. Техническите характеристики също не са изяснени, но е логично, че хардуерът ще е създаден на Intel. Участието на Google пък означава, че това ще бъде първият швейцарски умен часовник, който ще се задвижва от операционната система Android Wear. Дизайнът и изработката на корпуса ще са дело на TAG Heuer, защото името със сериозна история в часовникарската индустрия ще привлича и публика, различна от почитателите на технологични иновации. Всъщност няма потвърждение, че финалното сглобяване ще се случва в Швейцария, но за производството на корпуса, бутоните и коронката това би трябвало да е неизбежно, защото само така могат да бъдат покрити изискванията, предполагащи употребата на престижния надпис “Swiss Made”. Източници твърдят, че джаджата ще има идентичен външен вид с класическия модел TAG Heuer Carrera – Heuer 01 ( представена обновена версия на Baselworld 2015 ), чието изображение сме поставили в началото на новината. Функционалността на устройството на TAG Heuer не би трябвало да се различава от познатите възможности  ( известия, проследяване на физическа активност, навигация, Google Now и т.н.), характерни за досегашните продукти с Android Wear. Въпреки това, реномираната швейцарска компания вероятно ще се опита да персонализира интерфейса на операционната система на Google. Иначе ни обещават усещане при употреба, идентично с удоволствието при ползване на механичен часовник.

В дните след пресконференцията на Baselworld 2015 се появиха допълнителни детайли. В интервю ( връзка към него ) Жан - Клод Биве ни насочва към извод, че умният часовник на TAH Heuer може би ще струва около 1000$ щатски долара. Това е по-ниско ниво от обичайните цени на продуктите на компанията, която се надява умните часовници да бъдат покупка на младите й клиенти, които след време да преминат към по-скъпите традиционни модели. Това насочване към младата публика се потвърждава от информацията, че новото устройство ще има фокус върху социалните мрежи. Мениджър на TAG Heuer пък e коментирал, че се работи по идеята за възможност за обновяване на хардуера на умния часовник. Това би могло да промени "правилата на играта", доближавайки жизнения цикъл на тези устройства до дълголетието на класическите часовници.

* Изображенията са на класическия механичен часовник TAG Heuer Carrera – Heuer 01, който също бе представен на Baselworld 2015. На едната снимка сме направили колаж с интерфейса на Android Wear.comments powered by Disqus