GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-04-20 23:26:00


Успешните продажби на Apple Watch ( около милион за ден срещу милион за година при Android Wear ) принуждават Google да отговори бързо с интересни нови функции за операционната си система.


Android Wear получава голямо обновление

Ако притежавате умен часовник с Android Wear, съвсем скоро ( в следващите седмици ) можете да очаквате пристигането на най-новото обновление на "wearables" операционната система на Google. Последната версия на софтуера пътува към всички досегашни умни часовници с Android Wear ( 8 броя ), но най-скоро ще пристигне при свежия LG Watch Urbane.

Умни часовници с Android Wear

Основните моменти в обновлението са въвежданeто на поддръжка на Wi-Fi модули, винаги влючени приложения, управление с жестове, нови елементи в потребителския интерфейс, както и възможност за изрисуване на emoji икони.

Поддръжката на Wi-Fi

Поддръжката на Wi-Fi модули бе една от очакваните новости за интересуващите се от Android Wear. Тази функционалност дава възможност за пълноценна употреба ( включително известия, изпращане на съобщения, приложения) на умния часовник в дома или офиса, премахвайки нуждата от постоянна и близка Bluetooth връзка със свързания смартфон. Последният все пак ще трябва да има активна мобилна връзка за данни, за да може информацията да достига до умния часовник, макар това да се случва по по-различен маршрут. Ако смартфонът пък е забравен ( изгубен ) на далечно разстояние, ще бъде възможно умният часовник да бъде попитан за местоположението му. Част от продуктите, предлагани в момента на пазара, имат интегриран Wi-Fi хардуер, който досега не бе използван, за разлика от GPS модулите, които бяха активирани в предишно обновление.

Always-on приложения

Always-on за приложенията в Android Wear

Вероятно вече сте запознати с режима "always-on", който позволяваше на умните часовници с Android Wear да имат винаги включен екран, на който се изобразяваха избраните "лица" ( watchfaces ). Макар с ограничено качество, този подход е енергоефективен и дискретен, а показването на пълната информация не изисква действия за активиране, каквито се налагаха при настройка с изключване на екрана след определено време. Сега режимът "always-on" става достъпен и за приложенията, които ще преминават в пълноцветен и ярък вид само , ако часовникът бъде обърнат директно към ползвателя.

Управление с жестове

Ако ръцете Ви са заети, ще можете да преминавате през известия и новости с жест ( една завъртане на ръката прелиства една карта). Досега това движение единствено включаше дисплея, но сега влиза и в управлението на интерфейса.

Изображението с демонстрация на тази функция е твърде голямо за поставяне в тази новина. Можете да го видите на този линк.

Достъп до приложения и контакти в UI

Android Wear UI

Ново меню ( достъпно с почукване върху "лицето" ) в потребителския интерфейс организира по удобен и бърз начин достигане до приложенията, контактите и традиционното меню с възможности. Това е очаквано улеснение ( наричано и launcher ) за потребителите, които досега се принуждаваха да инсталират външно приложение с подобна функционалност.

Emoji

Android Wear Emoji

В обновената версия на Android Wear потребителят ще може да изрисува върху екрана хиляди варианти на емотикони, които софтуерът ще разпознава и ще изпраща като съобщения.

Информация за новото обновление открихме в официалните блогове на Android.

Получихте ли обновлението на Вашите умни устройства? Кажете ни какво мислите в коментар по-надолу!comments powered by Disqus