GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-04-16 21:09:00


Интересните детайли научихме от официалната страница на DuWear.


DuWear e операционна система за умни часовници, разработена от Baidu

Операционна система Baidu DuWear

Макар вече да имаме богато разнообразие от операционни системи в проспериращата ниша на електрониките за носене ( и умни часовници ), винаги има място за още участници. Наред с присъствието на популярните платформи Apple ( Watch OS ), Google ( Android Wear ), Pebble ( Pebble OS ), Samsung ( Tizen OS ), както и множеството собствени разработки ( модифициран Android, RTOS и т.н.) на различни компании ( Alcatel, ASUS, Samsung и т.н. ), китайският интернет гигант Baidu също е решил да се включи в битката, анонсирайки новата операционна система DuWear.

Лица на DuWear

DuWear e базиран на Android, а предлаганата функционалност e подобна на предлаганото от конкурентите. В допълнение към познатите нотификации, навигация и проследяване на физическата активност, разработчиците на Baidu са решили да предложат разнообразни собствени услуги, включващи гласово управление, гласово търсене и мобилни разплащания (също командвани с глас). Планиран е и магазин за приложения ( App store), където ще са достъпни допълнителни приложения и лица ( тапети, циферблати) за екраните на устройствата. Китайският гигант явно иска да приложи при носимите електроники (wearables) нещо, което е широко разпространено в продуктите ( предимно смартфони), предлагани в Китай, където голяма част от услугите и приложенията на Google са забранени. Става дума за модифицирането на Android, при което местните производители добавят предимно популярни местни услуги и приложения към операционна система. Докато Apple Watch работи само с iPhone, а Android Wear изпитва трудности в Китай ( примерно Google Now e блокиран ), възможностите са успех на DuWear в този огромен пазар са много перспективни.

Твърде вероятно e част от външните приложения за Android Wear да работят и с DuWear, ако не разчитат на блокираните услуги на Google ( не е ясно какво ще се случи, ако се ползват извън Китай ). Самата операционна система ще е отворена, а на разработчиците ще бъде предложен SDK.

Операционна система Baidu DuWear съвместими умни часовници

Много интересни възможности предполага информацията, че DuWear е съвместим с познатите ни умни часовници LG G Watch, LG G Watch R, Moto 360 и Sony Smartwatch3. В списъка откриваме и мистериозно устройство, което предполагаме, че ще е собствен умен часовник на Baidu ( може би DuWear Watch и през юни ). Устройствата, управлявани от DuWear, ще се предлагат в магазина на Baidu.

Операционна система DuWear би трябвало да бъде достъпна за изтегляне в края на месец април.comments powered by Disqus