GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-05-17 01:50:00


"A" ще бъде седмият член на серията Gear. Този път гигантът Samsung ще се опита да създаде сериозна екосистема със сериозни партньори.


Детайли около кръглия умен часовник на Samsung

Кръгъл умен часовник Samsung Gear A

Ако не станем свидетели на някой изненадващ анонс, можем спокойно да очакваме премиерата на следващото устройство в серията Gear на Samsung, което ще бъде умен часовник с кръгъл корпус. Последните информации твърдят, че продуктът ще се казва Samsung Gear A, макар до скоро споменаваното име да бе Orbis ( може би това е било само работното наименование ).

Преди няколко дни производителят Samsung предостави официален SDK (  Software Development Kit  - софтуерен пакет и документация за разработчиците, които трябва да започнат да създават приложения за устройството по-раничко), който разкри доста детайли за Gear A.

От няколко месеца се коментира, че можем да очакваме първи умен часовник с кръгъл корпус ( метален с метална коронка ) от Samsung. Споменатото SDK го потвърждава. Кръглият екран на кръглия корпус ще предлага доста висока плътност ( 305 пиксела на инч ) в 1.18"-инчов дисплей, който ще притежава разделителна способност от 360 по 360 пиксела. Изключителният дисплей на "правоъгълния" Samsung Gear S притежава подобна висока плътност от 300 пиксела на инч.

Интерфейс на смартчасовник Samsung Gear A

Коментираният въртящ се безел (рамка) също е потвърден. Подобно на коронката Digital Crown на Apple Watch, безелът на Gear A добавя физически контроли към управлението, което при други модели разчита най-вече на чуствителните на допир екрани. Новият подход може да бъде използван за различни действия по навигацията, включващи превъртане на съдържание ( контакти ), приближаване, управление на клавиатура, настройка на различни нива ( сила на звук, яркост на екрана и други) и т.н.. Звучи логично и удобно.

Samsung Orbis кръгъл умен часовник

Сред новоразкритите детайли следват познатите сензори като акселерометър, жироскоп и сензор за сърдечен ритъм. Откриват се и по-нестандартните GPS модул и сензор за натиск ( може би и компас, но наречен magnetic), но пък може би липсва сензор за осветеност. Свързаността се осигурява от Bluetooth и Wi-Fi. Вероятно ще има и вариант с модул за самостоятелна 2/3G мобилна връзка. Операционната система ще бъде Tizen. Ние пък бихме желали да видим безжично зареждане и добра батерия.

Премиера на новия продукт в серията Samsung Gear можем да очакваме около септемврийските дни на събитието IFA 2015г.. Предполага се, че новата джаджа ще бъде представена като аксесоар за очаквания Galaxy Note 5.comments powered by Disqus