GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-06-10 03:05:00


Интересната биографията на големия изобретател Toshio Kashio ( починал през 2012г.) можете да прочетете тук.


Класически умни часовници на Casio ще бъдат изложени в Toshio Kashio Memorial Museum of Invention

Ретро умни часовници на Casio

Ако питате Casio, умните часовници не са нещо ново. Легендарната японска компания предлага такива устройства от 70-те години на 20в.. Повече от 30 ретро умни часовника ще бъдат изложени като част от експозицията на музея Toshio Kashio Memorial Museum of Invention, който се управлява от фондацията Toshio Kashio Memorial Foundation. Тази организация е създадена в чест на Toshio Kashio - създател ( заедно с братята му през 1957г..) на Casio Computer Company Limited. Музеят се намира в Токио и всъщност е бивш дом на Toshio Kashio. Тематичната колекция ще бъде показана в стаята "Time Room", коята съхранява богатата история на часовникарските ( не толкова умни ) творения на Casio.

Музей на Casio

Умните часовници в ретро колекцията не могат да се свързват с умни телефони ( по времето на по-старите модели не са и съществували смартфони ), но тези интересни джаджи все пак предлагат впечатляващи функции и технологии.

Ветеранът в списъка е устройството QWO2-10 ( 1974г. ), който се явява първи в света часовник с автоматичен календар. Моделът CD-40 ( 1984г. ) притежава “data bank”, чиято памет съхранява до 10 имена и телефонни номера. Друг участник в изложбата е "геймърският" предложение JG-100 ( 1994г.), който позволява игра в мрежа ( 2 вграден игри чрез инфрачервен порт) . Устройството CMD-10 ( 1993г. ) пък функционира като дистанционно управление за телевизори ( Apple Watch май не може такива работи ). По-модерната джаджа WMP-1 ( 2000г. ), който може да "просвирва" музика. Сред останалите ретро експонати откриваче наличието на калкулатор, диктофон, барометър, дълбокомер, електронен компас, речници, сензор за сърдечен ритъм и дори термоскенер ( TSR-100 на изображение горе). Пълен списък на "умните" класики в изложбата можете да намерите тук ( на японски език ).

Изложбата ще бъде отворена от 10 юни до 24 юли. Входът е безплатен, но се изисква резервация. Музеят е отворен само в работни дни.comments powered by Disqus