GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-06-23 02:41:00


Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker на IDC е система за наблюдение и анализ на пазара на носими електроники и умни аксесоари.


Глобалният пазар на електроники за носене ще отбележи ръст от 173% през 2015г.

Растеж на пазара на умни часовници

Текущата календарна година е важна за света на електрониките за носене ( познати като wearables ). Големи и малки играчи се включват в сегмента, а той се позиционира като "най-гореща" тема на технологичния пазар. Чухме прогнози, че очакваната премиера ( вече случила се ) на фамозния умен часовник Apple Watch ще има ефект върху глобалния пазар на носими електроники, защото потребители щели да се възпират от закупуване на алтернативни продукти. Пазарът обаче се разви без забавяния. Скорошен доклад на американската компания IDC, занимаваща се с пазарни изследвания и анализи в областта на информационните технологии, информира, че през първото тримесечие на 2015г. са продадени 11 милиона устройства от нишата на носими технологични устройства. Това е увеличение от 200% спрямо същия период на предната година, а и се явява 8 поредно тримесечие с растеж. Нов анализвръзка към документа ) на IDC прогнозира още по-голeми успехи, които ще доведат до продажба на 72.1 милиона устройства до края на годината.

Растежът засега ще се доминира от т.нар. базови устройства ( IDC ги нарича Basic Wearables ). В тази категория се влючват продукти, в които не могат да се инсталират външни приложения ( third party apps ). Тук се включват ценово достъпните умни гривни, фитнес тракери ( примерно Jawbone, Fitbit, Xiaomi Mi Band ) и подобни.

Продажби на носими електроники

По-умните носими електроники ( IDC ги нарича Smart Wearables ) обаче ще поемат лидерството през следващата година. В тази категория са устройствата, които могат да работят с разнообразни външни приложения. Тук се включват умните часовници, но и иновативни AR / VR системи като Microsoft Hololens. Предишна прогноза на IDC за тези по-умни продукти предполагаше продажби от 25 млн. през 2015г., но сега данните са завишени до 33.1 млн. доставени бройки.

IDC смята, че основното съревнование по отношение на екосистемите ще е между Android Wear, Tizen и WatchOS. Разработчиците на тези операционни системи ще трябва да се концентрират върху подобряването на интерфейса, удобната употреба и интересните приложения, за да успеят да предизвикват и задържат интереса на потребителите. IDC обобщава, че “We’re not there yet, but we’re seeing the building blocks of what is to come.” ( "все още не сме там, но виждаме изграждащите блокчета на това, което идва").

Прогнозите на анализа на IDC се разпростират и над следващите 5 години. Можем да очакваме сериозен годишен ръст ( annual growth rate - CAGR ) от 42.6%. Общите продажби през 2019г. би трябвало да са около 156 милиона ( 89.4 млн. - smart , 66.3 млн. - basic).comments powered by Disqus