GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-07-18 00:08:00


Официална страница на Intex iRist.


Intex iRist е мощен индийски умен часовник с атрактивна цена и Android

Умен часовник Intex iRist

Intex e индийски производител на потребителска електроника, популярен най-вече с разнообразното си портфолио от мобилни телефони. Компанията е решила да се включи и в нишата на носимите електроники ( т.нар. wearables ), а първият предложен продукт ще бъде умен часовник. Устройството се нарича Intex iRist и бе анонсирано по време на изложението MWC Shanghai 2015 ( 15 - 17 юли ), а малко по-късно и официално представено. Пазарната премиера ще се случи скоро, но засега ще се предлага само в търговската мрежа на Индия ( Intex работи и в Бангладеш, Непал и Шри Ланка ). Вариант за доставка до нашите географски ширини остават азиатските и местни портали за електронна търговия. Атрактивната цена е 11,999 индийски рупии, което са равнява на около 175 евро.

Устройството впечатлява с богати хардуерни възможности. Комбинирани са процесор MT6572 с 2 ядра, оперативна памет от 512MB RAM, памет за данни с 4GB ( май само 1.3GB достъпни за потребителя ), microSD слот ( не е потвърдено ) за карти памет до 32GB, камера с 5 мегапиксела ( Scene mode, Zoom, Video recording upto 720p, Image capture while Video recording, Color effect, Shutter sound, face detection, self timer ), GPS модул, Bluetooth, Wi-Fi, 3G и различни сензори ( G-сензор, педомерът, акселерометър, e-компас, gyroscope Assistant Sensor ). Дисплеят е с размер от 1.5" инча, резолюцията е 240 на 240 пиксела, а OLED екранът е защитен от сапфир-кристал. Защитата на корпуса пък отговоря на стандарта IP65. Дизайнът е квадратен, размерите - 44 x 44 x 14 милиметра, а теглото - 83 грама. Батерията е с капацитет от 600mAh, което трябвало да позвола до 240 минути разговор и 200 часа в режим на готовност. В окомплектовката на iRist ще са включени Bluetooth слушалки. Предлаганите разцветки са черна, оранжева и розова.

Смартчасовник Intex iRist

iRist работи под управлението на операционната система Android KitKat 4.4.2 ( не е Android Wear ). Осигурен е достъп до Google Play ( дано всичко да е официално ), но е логично, че не всички приложения ще подходящи и стабилни  за малкия екран и специфичния хардуер. Джаджата може да работи като самостоятелно устройство ( разговори, съобщения и т.н.), но може да бъде и компаньон на смартфон.

Мнение на GizmoEra: Intex iRist има сериозен хардуер, множество интересни модули, приятен дизайн, добра окомплектовка и добра цена. Не сме сигурни, че стандартен Android може да достави потребителската удоволетвореност, която предлагат специализираните операционни системи за носими електроники. Дизайнът ( също хардуер  и софтуер ) обаче "засичаме" за пореден път в азиатски умен часовник (Omate TrueSmart, DOOGEE Keeper, iconBIT Callisto 100, Smarus M5, HiPeel Extreme и т.н.), но засега не сме установили ( не сме се и задълбочавали ) причината за тези прилики, които виждате на изображението надолу. Вероятно е някаква платформа, която се подвизава от години в света на умните часовници.

Intex iRist vs Omate TrueSmart vs DOOGEE Keepercomments powered by Disqus