GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-08-21 23:37:00


Терминът "complication" визира всички усложнени и допълнителни функции извън показването на часът и минутите при часовниците.


Android Wear 1.3 въвежда интерактивни лица

Основната критика към умните часовници с Android Wear често бе незрялостта на самата операционна система. През настоящата година Google положи сериозни усилия за добавяне на нови функционалности, които да повишат качеството на потребителското изживяване.

Поредно обновление пътува към умните часовници с Android Wear, за да предложи по-забавен и удобен интерфейс. Основното нововъведение този път е добавянето на интерактивност към лицата ( циферблати, watch faces ), които вече ще позволяват показването на допълнителна информация и директно стартиране на приложения. Към точното време на екрана ще се могат да се добавят елементи ( т.нар. complication ) с планираните срещи от календара, физически постижения, съобщения, прогноза за времето, промяна на дизайна и т.н.. И за целта няма да е нужно стартиране на цяло приложение. Ако обаче потребителят избере конкретен елемент, пълнофункционалният софтуер ще бъде стартиран бързо и удобно.

Android Weat Together

Новата функционалност е достъпна за всички разработчици на лица, но Google са подготвили и собствено приложение-лице. То се казва Together и позволява изпращането на статистики от физическата активност ( споделянето им ), съобщения, emoji икони, драскулки, стикери и снимки. Together е приложение за директната комуникация ( watch-to-watch ) между умни часовници с Android Wear, а създаването му вероятно е инспирирано от съществуването на функцията Digital Touch ( споделяне на драскулки, почукване, сърдечен ритъм и т.н. ) при Apple Watch. Неудобството при приложението на Google е, че двата комуникиращи часовника трябва да се с включено лице Together. Упътване ( на английски ) за настройка и добавяне на потребители можете да намерите тук.

Интерактивните лица бяха донякъде възможни чрез външни приложение за модифициране ( като Watch Maker ), но е хубаво, че вече се поддържат и стандартно ( досегашните варианти използваха "хакове" като невидими прозорци и т.н.). В Google Play е създаден и специален списък с интерактивни лица. Следват клипове с лица на други разработчици, които вече са готови със своите интерактивни лица, съвместими с Android Wear 1.3.

 

Pujie Black Watch Face ( връзка към Google Play )

 

Bits Watch Face ( връзка към Google Play )

 

Under Armor ( връзка към Google Play )

 

Android Wear 1.3 добавя още 2 новости:

 comments powered by Disqus