GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-08-19 22:38:00


BLOCKS очевадно е вдъхновен от Project Ara на Google.


Първо представяне на официални прототипи на модулния умен часовник Blocks

Умен часовник BLOCKS

Компанията BLOCKS ( базирана във Великобритания ) продължава разработката на своя модулен умен часовник, който от известно време предизвиква интереса на технологичните медии ( особено след участието във финалите на състезанието Make It Wearable на Intel през 2014г. ). В началото на лятото бе обявено сътрудничество с Qualcomm, а тези дни във Facebook страницата на проекта се появиха официални изображения на първия прототип.

Умен часовник BLOCKS

Демонстрираното устройство притежава централен блок ( модул ) с кръгъл екран, както и различни модули, които са част от верижката. Тези модули ще предлагат разнообразни функционалности, а комбинирането им ще позволява модифицирането на умния часовник спрямо специфичните нужни на притежателя му. Засега ще се предлагат следните допълнения:

  • Допълнителна батерия
  • Сензор за сърдечен ритъм
  • GPS
  • Безконтактно плащане с NFC

Камера, микрофон, жироскоп/акселерометър/магнитомер, контрол с жестове, четец на отпечатъци, температура/налягане/надморска височина, анализ на кръвта, вход за аудио, четец за карти с данни, NFC/FRID , LED светкавица, програмируем бутон, SIM модул, зарядно за кинетична енергия и т.н. са планирани за по-късен етап, а всеки външен производител или ентусиаст ще може да разработи и свои предложения. Модулите ще предлагат различни цветове и възможности за комбиниране им, но окончателните варианти още не са избрани.

Централният блок също ще се предлага в различни форми ( правоъгълен и други ) и възможности ( е-ink дислей и други ). Актуалният вариант включва кръгъл дисплей, процесор Qualcomm 400 Snapdragon, сензор за движение и Bluetooth. Устройството ще предлага познати функции, включващи известия, текстови съобщения, електронна поща, календар със събития и проследвяне на физическата активност и съня. Операционната система е собствена разработка, а умният часовник е съвместимостим с платформите Android и iOS.

Разработчикът на проекта Blocks ще стартира компания за групово финансиране съвсем скоро. В нея ще се предлага настоящият централен модул и първите обявени периферии.

Ценообразуването на умния часовник Blocks е определено като “flagship affordable” ( достъпен "флагман" ), но точни суми все още не са обявени. Ясно е, че добавянето на повече модули ще води до по-висока цена.

Съвсем скоро ще разберем сериозността на този интересен проект.comments powered by Disqus