GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-09-02 00:01:00


Wena идва от 'wear electronics naturally'.

Дали скоро можем да очакваме нов традиционен умен часовник от Sony? Примерно SmartWatch 4?


Sony Wena e традиционeн часовник с умна верижка

Sony Wena

Легендарният технологичен гигант Sony има сериозно и дългогодишно присъствие в пазарния сегмент на електрониките за носене. Това не спира производителя да експериментира с иновативни и нишови разработки. Най-новият проект на японската компания е устройството Sony Wena ( връзка към официалната страница ), което не можем точно да определим като традиционен умен часовник. Джаджата всъщност представлява традиционен ръчен часовник, а умният хардуер е интегриран във верижката.

Sony Wena

Нестандартната верижка идва със стандартната ширина от 22 милиметра ( Дали ще е съвместима с масовите часовници? ). Интегрираният хардуер е сериозен и предлага различни функции. Наличен е NFC чип, който поддържа японската безконтактна система за разплащане FeliCa. 7-цветна LED светлина и вибрация се грижат за сигнализирането на потребителя за различни известия. Sony Wena включва и функции на "фитнес тракер", но засега е възможна синхронизацията само с устройства, работещи под управлението на Apple iOS 8 ( или по-висока ). Благодарение на минимума от замесени технологии, батерията на часовника би трябвало да издържа от 3 до 5 години. Умната верижка обаче ще трябва да се зарежда веднъж седмично.

Sony Wena

Разработката е реализирана в партньорство с популярния японски производител Citizen. Sony Wena ще се предлага в 2 стила и 2 цвята ( Silver и Premium Black ). Вариантът Three Hands ще има традиционен цифербалт и цена от £187, а версията Chronograph ще включва 3 отделения ( час , минути и секунди) и цена от £375. Sony обещава, че след завършването на кампанията по събиране на финансиране, новият часовник ще бъде достъпен за японските потребители до месец март 2016г..

Sony Wena

Самият проект е интересен, но Sony залага и на интересен подход за реализирането му. Световният производител ще се опитва да събере 10 млн. йени ( около 82 500$ щатски долара) в своята собствена платформа за споделено финансиране First Flight. Кампанията е ограничена само за Япония, където засега ще се предлага Sony Wena. Това не е първият проект, в който Sony финансира идеите на своите служители чрез First Flight. Вече проследихме развитието на проекта за часовника FES, който залагаше на е-хартия за дисплея, но и за гривната.

Sony Wena

Новото устройство е разработено конкретно за японските технологични потребители, но се надяваме, че Sony Wena е част от по-амбициозен план. Може би Sony не биха си правили труда да внедряват толкова високотехнологични идеи в една верижка, ако нямаха желание да създадат цяла продуктова линия от сменяеми умни аксесоари.comments powered by Disqus