GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-10-04 23:38:00


Днес Ви представяме "Брой 3" на Седмичния ни обзор за света на носимите електроники.


Седмичен обзор. Брой 3.

Здравейте, посетители на GizmoEra! Ежедневно откриваме най-интересните новости от света на електрониките за носене, но понякога не е нужда отделна публикация. Тези новини ще събираме в Седмичен обзор.

Кампанията в Kickstarter на модулния умен часовник Blocks стартира на 13 октомври

Смартчасовник Blocks

Британската компанията BLOCKS  е готова с разработката на своя модулен умен часовник, който от известно време предизвиква интереса на технологичните медии. Както вече ви съобщихме преди няколко седмици, проектът ще стартира кампания за своето групово финансиране в платформата Kickstarter. Тези дни стана ясно, че желаещите да покрепят Blocks ще могат да го направят от 9:00 ( PT ) на 13 октомври.

В настоящата кампания ще може да се поръчва централният блок ( модул ), както и първите обявени модули, които са част от верижката. Актуалният централен модул включва кръгъл дисплей, процесор Qualcomm 400 Snapdragon, сензор за движение и Bluetooth. Корпусът ще е произведен от висококачествена гъвкава пластмаса, а пиновете, свързващи модулите, ще са метални. Възможните разцветки все още не са ясни. Умният часовник Blocks ще предлата познати функции като известия от свързания смартфон, съобщения, електронна поща, събития от календара, аларми, проследяване на физическата активност и навиците при сън. В зависимост от избраните елементи ще бъда поддържана и допълнителна функционалност, а засега ще се предлагат следните допълнителни модули:

  • Допълнителна батерия
  • Сензор за сърдечен ритъм
  • GPS
  • Безконтактно плащане с NFC

Повече модули са планирани за по-късен етап, но всеки външен производител или ентусиаст ще може да разработи и свои предложения. Доставките би трябвало да започнат след 7 месеца. Цените ще разберем на 13 октомври, но крайната сума ще зависи от комбинирането на различни модули.

Google Maps и BlackBerry BBM пристигат при Apple Watch

Google Maps и BBM за Apple Watch

Досега собствениците на умния часовник Apple Watch имаха само една възможност за използване на навигационни упътвания. Фирменото приложението Apple Maps вече има конкуренция в лицето на вездесъщия продукт Google Maps. Обновената версия 4.11.0 на Google Maps за iPhone и iPad добавя възможност за използване на упътванията директно на екрана на умния часовник. Приложението все още има нужда от изпипване, защото не е реализирана познатата от Apple Maps възможност за показване на правилната посока чрез различни вибрации от Taptic Engine. Така Google Maps изисква употребата на екрана за достигане на упътванията, а това е ненужно разсейване.

Приложението Google Maps ( версия 4.11.0) за iPhone и iPad е достъпно за безплатно изтеглане от App Store на Apple ( връзка ).

По-рано през годината популярната канадска компания BlackBerry се включи ( софтуерно ) в света на умните часовници, защото направи своята платформа за съобщения BlackBerry Messenger ( BBM )съвместима с Android Wear. Усилията в тази посока продължават, защото тези дни обновената версия на приложението BBM за iOS добави съвместимост с Apple Watch. Употребата на BBM на екрана на умния часовник е пълноценна. Възможно е прочитането на пристигащите съобщения, както и отговарянето с бързи ( предварително подготвени ) отговори или диктуване с глас. Поддържа се показване на потвърждения за получаване и прочитане на съобщения, икони emoji и получени в съобщения изображения.

Приложението BBM ( версия 291.0.1.85 ) за iOS е достъпно за безплатно изтеглане от App Store ( връзка ).

ASUS ZenWatch 2 вече може да бъде закупен

Смартчасовник ASUS ZenWatch 2

В дните на юнското технологично изложение Computex тайванският гигант ASUS направи изненадващ анонс на второто поколение на умния часовник ASUS ZenWatch. Джаджата се явява 3-то подобно ( след оригиналния ZenWatch и VivoWatch ) устройство на компанията. ASUS ZenWatch 2 отново работи под управлението на операционната система Android Wear, но почти всичко друго е подобрено, макар оригиналният ZenWatch да бе изключително стилен и богат на функционалност. Разкриването на цената, датата на пазарната премиера и някои технически характеристи на ZenWatch 2 бяха оставени за по-късен момент, а това бе периодът на септемврийското изложение IFA 2015. Месец по-късно ASUS ZenWatch 2 вече е в продажба.

Засега продажбите стартират в американската версия на Google Store и местната търговска мрежа. Цената от 149.99$ щатски долара ( в САЩ ) прави ASUS ZenWatch 2 най-достъпният умен часовник с Android Wear, който в момента може да бъде закупен на пазара. Джаджата предлага възможности за комбинации от корпуси и разцветки на верижки / каишки, но засега са достъпни само някои варианти. Би трябвало съвсем скоро продажбите да бъдат възможни и за други пазарни региони по света.

Подробните технически характеристики на ASUS ZenWatch 2 можете да откриете в нашия Справочник за умни часовници.comments powered by Disqus