GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-11-15 00:21:00


След кратко прекъсване "Седмичен обзор" на GizmoEra е отново тук.


Седмичен обзор. Брой 5.

Samsung Gear S2 може би ще е съвместим с iOS compatibility до края на годината

Samsung Gear S2 и iOS

По технически спецификации новият умен часовник Samsung Gear S2 ( управляван от Tizen ) е съвместим различни устройства, работещи под управлението на Android 4.4+, които обаче трябва да имат и поне 1.5GB RAM ( официален списък с поддържаните модели тук ). Само за някои специфични функции ( примерно Samsung Pay ) се изисква смартфонът да е с марка Samsung. Още през септември стана ясно, че ще се работи и по съвместимост с популярните телефони Apple iPhone. Сега става ясно, че опитите може би са били успешни и до края на годината поддръжката на iOS от Samsung Gear S2 ще бъде официално обявена. Сайтът Samsungviet.vn твърди, че всички функции на умния часовник ще са налични при iOS, с изключение на гореспоменатите приложения, които работят само при свързаност със смартфони на  Samsung. Официално потвърждение от страна на корейския технологичен гигант все още няма, но се надяваме, че собствениците на продукти на Apple ще имат още по-голям избор от устройства, които са адекватни конкуренти на Apple Watch, който в момента доминира пазара.

ARM Cortex-A35 е нов процесор, подходящ и за носими електроники

ARM Cortex-A35

Тази седмица британският създател на микропроцесори ARM представи ( връзка към съобщението ) новия си продукт Cortex-A35, който се явява първи представител на ново поколение от модернизирани 64-битови ARMv8-A процесори. Новата технология ще е много подходяща за използване при носимите електроники, защото за първи път ще предлага 64-битови изчисления в подходящи размери и ефективна енергоемкост. Cortex-A35 ( 32-битов ) ще наследи процесора Cortex-A7, който е водещ компактен процесор с висока енергийна ефективност, използван в повече от милиарди смартфони и таблети ( според главния мениджър на CPU отдела на ARM ).

Cortex-A35 ще може да се използва в разнообразни устройства ( от носими електроники до автомобили ) , на които ще предложи доста подобрения спрямо предшествениците си. Заеманото място ще с около 25% по-малко спрямо Cortex-A53 ( 64-битов предшественик ). Консумираната енергия е 33% по-малко ( пак спрямо Cortex-A53 ), а производителността нараства с близо 20% ( спрямо Cortex-A7). Доставките  към партньорите ще започнат по-късно през 2016г., а готовите продукти, възползващи се от новостите, ще са налични към края на следващата година.

Samsung Band и Stripe са батерии за умни часовници

Samsung Strip и Band

Компанията Samsung SDI е частта от гиганта Samsung Group, която се занимава с разработването и производството на дисплеи, батерии и акумулатори. В рамките на октомврийското изложение InterBattery 2015 Samsung SDI представи нова технология за гъвкави батерии, които са фокусирани върху електрониките за носене. Двете изключително тънки батерии, който засега са прототипи в разработка, се наричат Stripe и Band. Производителят им е доста ентусиазиран, защото смята, че те ще дадат нов тласък на използването на батериите за разнообразни продукти в различна форма ( и най-вече носими електроники ), но засега няма информация за момента, в които потребителите ще могат да ги видят в своите електроники.

Samsung Stripe е батерия, проектирана за използване в продукти като колиeта, ленти и дори “t-shirt accessories” ( не знаем какво е, за да го преведем ). Тя има дебелина от само 0.3 милиметра, както и подобрена "енергийна плътност".

Батерията Samsung Band пък е насочена към умните часовници, а по-точно към техните каишки и верижки. Тя добавя допълнителен капацитет ( до 50%) към стандартните батерии в корпуса на устройствата. Проектирана е с идеята да издържа на дълготрайно увиване, а производителят заявява, че това може да се случва доста повече от  50 000 пъти.comments powered by Disqus