GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-11-18 18:44:00


Безконтактните разплащания са полезна функция, която предизвиква интереса на публиката към носимите технология.


FitPay въвежда безконтактни разплащания в умните часовници Pebble Time

Pebble Time, Pebble Time Steel или Pebble Time Round с Pagaré smartstrap от Fit Pay

Една от най-иновативните характеристики на новото поколение на умните часовници Pebble Time е въвеждането на специализиран порт за свързване на външни хардуерни модули и умни аксесоари. Тази функционална и отворена платформа, наречена Smartstraps, позволява на хардуерни разработчици ( външни производители, ентусиасти, самите инженери на Pebble) да създават разнообразни допълнения ( GPS, PPG сензор, анализ на въздуха; модули, батерии, умни устройства като дистанционно за кола и т.н.) под формата на сменяеми каишки и верижки. Така потребителите могат да модифицират своя умен часовник спрямо конкретните си нужди. Преди няколко месеца производителят Pebble обяви, че ще пренасочи част от приходите от успешната кампания в Kickstarter обратно към платформите за споделено финансиране, където да подпомогне развитие на носимите технологии, а по-конкретно проектите, които са разработват Smartstraps.

Pagare Smartstrap е един такъв проект, а целта му е добави възможност за безконтактни разплащания към умните часовници Pebble Time, Pebble Time Steel и Pebble Time Round. Разработчикът на новата каишка ( гривна, верижка ) е компанията FitPay, която специализира в модерните начини за мобилни и безконтактни разплащания чрез носими технологии. През януари 2016г. FitPay ще създаде кампания в платформата за споделено финансиране Kickstarter, а отсега самият производител Pebble е обявил, че ще помогне.

Fit Pay Pagare

Каишките ( засега в черна, кафява и бяла разцветки, а след кампанията в повече ) на Pagare използва NFC ( Near Field Communication ) в комбинация с токенизация* ( card network tokenization ), за да осъществява комуникация с милионите съвместими ПОС терминали ( point-of-sale ) в търговската мрежа. Същата технология за безконтактни разплащания се използа от конкурентните умни часовници Apple Watch ( там се нарича Apple Pay ) и устройствата с Android Wear ( тук пък е Android Pay ), но тук основната разлика е, че хардуерът се намира в каишката, а не в корпуса на носимото устройство.

*Услугата "Токенизацията" защитава потребителските данни от измами при мобилни разплащания, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.comments powered by Disqus