GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-11-09 21:22:00


Традиционните производители навлизат в света на умните часовници. Какво ще се случи в сегмента?

TAG Heuer Connected е най-скъпият умен часовник с Android Wear в момента.


TAG Heuer Connected е официално представен

Продажбите стартират веднага

TAG Heuer Connected

Дългоочакваният умен часовник TAG Heuer Connected бе официално представен на специална пресконференция в централата на LVMH в Ню Йорк. Там фамозният Жан-Клод Биве, който е шеф на часовникарския бизнес на горецитирана френска група за луксозни стоки, чията собственост е и TAG Heuer, направи самостоятелно шоу ( цялото събитие в следващия клип ) с шеги, подскачане и рязане на пити с домашно швейцарско сирене, а междувременно видяхме и премиерата на иновационното творение на TAG Heuer. На събитието гостуваха и шефове от двата големи партньора на проекта. Става дума за технологичната легенда Intel, която осигурява процесора за разработката, както и за глобалния гигант Google, който пък споделя своята "wearables" платформа Android Wear.

Както може да се очаква, качеството на материалите и изработката е на изключително високо ниво. Целият корпус ( тяло, гръб, уши за каишка, коронка ) е изработен от титан ( grade 2 ), а екранът е покрит със стъкло от сафпир-кристал. Стандартната каишка е гумена ( със закопчалка от титан ) и се предлага в 7 разцветки - черно ( стандартно ), червено, синьо, бяло, оранжево, зелено и жълто. Безелът е разделен на секции от по 5 минути, а най-отгоре се намира логото на Tag Heuer, което откриваме също при каишката и коронката. Въпреки екстремното качество устройството не включва надписа 'Swiss Made', който е характерен за механичните роднини, който ползват части  и майстори от "Часовниковата долина" ( така ще наречем Швейцария ). В долната част на базела надписът вече е "Swiss Engineered' ( заради намесата на Силициевата долина и Поднебесната империя ). Това се дължи на факта, че в сърцевината на Tag Heuer Connected липсва часовников механизъм, а е инсталиран процесор Intel Atom Z34XX ( 1.6GHz dual core с нормална работна честота 500MHz ). Tag Heuer Connected е пилотен резултат от желанието на Google да впрегне процесорната технология на Intel в умните часовници. Очакваме пазарното включване и на популярния бранд Fossil, който вече анонсира Fossil Q Founder.

Дисплеят ( LTPD LCD ) на Tag Heuer Connected е с диаметър от 46 милиметра, а резолюцията е 360 по 360 пиксела, което дава гъстота от 240 пиксела на инч. Засега са готови 3 специални лица за екран ( watchfaces, циферблата ), а повече варианти ще бъдат достъпни съвсем скоро в Google Play. Устройството е стандартен умен часовник с Android Wear, което означава, че всички досегашни приложения за платформата на Google ще са налични и работещи. Все пак са подготвени и 4 ексклузивни приложения, които са предварително инсталирани. Това са Insiders, GolfShot, RaceChrono Pro и Viewrangers.

Защита от вода и прах е по стандарт IP67. Липсват GPS модул и сензор за сърдечен ритъм, но поне за първото може да се ползват възможностите на свързания смартфон. Свързаността се осигурява от Wi-Fi и Bluetooth. Височината на корпуса е 12.8 милиметра, а теглото - 52 грама. Батерията е с капацитет от 410mAh, което трябва да осигури работа за поне 25 часа. Оперативната памет е 1GB, а мястото за данни - 4GB.  Техническите характеристики можете да разгледате в следващото видео или в нашия справочник.

Tag Heuer Connected вече се продава в портала tagheuerconnected.com, а цената е точно 1500 щатски долара ( досега се коментираше 1800$ ). Основен детайл около покупката на устройството е интересната възможност, че след изтичане на 2-годишния гаранционен период , то ще може обновено с  традиционен часовников механизъм. Естествено тази трансформация няма да е безплатна, а ще струва точно колкото нов смартчасовник - 1500 щатски долара. Не знаем дали идеята за обновяване на сегашната електроника в корпуса с нова електроника след време остава.

Очакваме и по-компактна версия на Tag Heuer Connected, насочена към жените, но това вероятно ще се случи в по-далечното бъдеще.comments powered by Disqus