GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-12-06 22:33:00


При умните часовници за деца има доста разнообразна конкуренция, но продукцията е предназначена предимно за азиатския пазар.


Детски умен часовник от Китай има по-големи продажби от продуктите на Samsung

BBK XTC Y10

За периода между месеците юли и септември на настоящата година детски умен часовник от Китай е бил продаден в по-големи количества от всички носими електроники на световния гигант Samsung. Това става ясно от последното изследване на тази пазарна ниша от анализатора IDC ( връзка към  Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker ). Китайският технологичен гигант BBK, който произвежда телефони за популярните брандове Oppo и OnePlus, е продал над 700 000 бройки от сравнително евтиния детски умен часовник XTC Y01 ( XTC e дъщерна марка на BBK ). Така почти непознатият за масовата публика производител BBK се нарежда на 5-о място при най-големите доставчици на носими електроники в света за третото тримесечие (Q3) на 2015г.. Успехът на BBK с XTC Y01 наподобява постижението на другата китайска компания Xiaomi, която е на 3-то място за същия период, защото е успяла да реализира 3.7 млн. бройки на фамозната и бюджетна умна гривна Xiaomi Mi Band ( детайлно ревю от GizmoEra тук ). Останалите участници в ТОП5 са Fitbit ( 4.7 млн. ), Apple ( с 3.9 млн. продажби на умния часовник Apple Watch ) и Garmin ( 0.9 млн.). Гигантът Samsung , предлагащ богато портфолио от носими електроники, изостава с над 100 000 бройки от BBК, предлагащ единствено XTC Y01. Знаем, че през годината премиерите на нови модели откъм Samsung позатихнаха, защото фокусът бе насочен към търсенето на "по-перфектния" умен часовник, но стартиралите преди месец продажби на чудесния Samsung Gear S2 би трябвало да подобрят класирането на корейската компания.

Умен часовник детски

Следват няколко думи и за самата джажда XTC Y01, която пристига в пъстри цветове и разнообразни каишки. Умният часовник за деца притежава собствена мобилна връзка  ( ползва nano SIM карта ) и позволява провеждането на телефонни разговори, а интегриран GPS модул добавя родителски контрол за местоположението на децата. Осигурeна е съвместимост с платформите Android и iOS ( iPhone), а внедрените приложения предлагат чат, известия, комуникация със семейството, както и ограничаване на функциите. Цената на XTC Y01 е около 800 китайски йоана, което в български левове трябва да е някъде под 250лв.. Сумата не е приятно ниска, но наличните SIM и GPS модули я оправдават.

Успехът на  XTC Y01 на BBK на китайска земя показва, че огромните продажби на всички ценови класове в Поднебесната империя би трябвало да са изключително важни за играчите в сегмента, които засега успешно наблягат на продажбите на носими електроники в САЩ и Европа. Конкретното устройство има разнообразна конкуренция и не можем да сме сигурни, че ще постигне успехите на Xiaomi Mi Band в световен мащаб, но изненадващата позиция в статистиките предизвиква вниманието ни.comments powered by Disqus